To langdistancesvømmere vil slå over 80 år gammel rekord og svømme til Norge

FREDERIKSHAVN: Anders Vestergaard, 52 år, og Per Kristensen, 56 år, kan svømme langt, og her taler vi om seriøst langt og meget gerne på havet.

Som de fleste andre ekstremsportsudøvere bliver målene hele tiden sat højere og højere.

De har svømmet fra Skagen til Frederikshavn, men det ultimative mål er en gang i løbet af sommeren 2019 at krydse Skagerrak fra Danmark til Norge.

En tur, som er mere end dobbelt så lang og på åbent hav.

Hverken den endelige rute eller tidspunkt er endnu fastlagt.

Der er nemlig en faktor, som afgør det.

Vejret.

- Vi vide ikke, om vi svømmer fra Hirtshals eller måske fra Hanstholm til Norge, det afgør vejr, vind og strømforholdene, fortæller Anders Vestergaard.

Lørdag 6. april trænede de to i Frederikshavn Svømmehal, hvor de hoppede i vandet klokken otte, da svømmehallen åbnede.

Kun afbrudt af korte pauser hver time svømmede de uafbrudt i 12 timer.

De sidste tre timer fra klokken 17, hvor svømmehallen lukkede for offentlig svømning, havde sponsorer lejet hallen og gæstesvømmere kunne svømme sammen med de to seje gutter.

For det var ikke alene tale om træning, men også om at skaffe sponsorer til den lange svømmetur til Norge, som bliver et sted mellem 115 og 120 kilometer lang, og strækningen bliver dermed en af de længste på åbent vand.

Dermed vil de to vendelboer slå Jenny Kammersgaards 80 år gamle rekord, som hun satte ved at svømme 110 kilometer fra Gedser til Warnemünde i et stræk.

Afstanden mellem de to byer er såmænd ”kun” 52 kilometer lang, men den øgede afstand forklares med den enorme afdrift, som hun skulle kæmpe med i de 40 og 30 minutter, hun var i vandet.

En halvdyr affære

De to svømmere tilbagelagde 68,25 kilometer i svømmehallen.

En række sponsorer havde valgt at donere et beløb for hver tilbagelagt kilometer, hvilket endte med et samlet beløb på dagen på 21.900 kroner.

Det er ikke nogen billig affære at skulle svømme over Skagerrak i et stræk.

- Vi regner med, at det vil koste mellem 100.000 og 150.000 kroner til støttebåde og hjælpere. Men det kan være, at hvis vi får hjælpere, som ikke behøves tage fri fra arbejde eller nogen tilbyder at sejle med os gratis, så bliver det naturligvis billigere, siger Anders Vestergaard.

Muligt overskud til nødhjælp

Eftersom både turen og økonomien er afhængig af ydre faktorer, har svømmerne gjort sig tanker om, hvad et eventuelt overskud skal bruges til.

- Vi skal ikke tjene penge på det her. Bliver der et overskud, så donerer vi det til Anja Lovéns organisation, Din Nødhjælp. Hun gør et fantastisk arbejde, og så er hun jo fra Frederikshavn, fortæller Anders Vestergaard.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...