Vi blev ganske enkelt et med den nyskrevne teaterkoncert Krigen om Vartegnet, der opruller Frederikshavn og vores DNA

FREDERIKSHAVN: Krudttårnet er Frederikshavns vartegn, men det er meget mere end det.

For det runde tårn er ikke alene det sidste, der er tilbage af fæstningen i Fladstrand, det er også omdrejningspunktet for den flot opsatte teaterkoncert ”Krigen om Vartegnet”, der i aftes blev vist for første gang ved premieren scenisk rammesat med byens vartegn som fikspunkt.

Den lille bid af Krudttårnets lange liv, der oprulles, gælder de vilde 70’ere - altså 1970’erne, som mange af os kan huske.

Netop her endte krudttårnet på alles læber.

Det optog sindene og spaltepladsen i byens mange aviser.

Det var det stående debatemne i marketenderiet på værftet - ja selv på byrådsmøderne var der indædte diskussioner om byens vartegn.

Det skete i den periode, hvor alt blev vendt på hovedet i Frederikshavn.

I den periode, hvor Fiskerklyngen mistede sin tilknytning til havet for at få jernbanen ned til havnen.

Hvor byens blev skåret af i forhold til lumskebugten og meget, meget mere.

Alt skete i fremskridtets navn,

Og det er den historiske tidslomme, teaterkoncerten beskæftiger sig med i en musikalsk ramme baseret på 70’erne virkemidler.

Der er, som i vinen, noter ikke af krydderier, men af protestsangerne, af Abba, den gryende danske rockscene i et sammensvejset univers, der emmer af tidsånden fra dengang.

Og det smager ganske enkelt af mere, for dens bouquet er umiskendeligt båret af kærlighed til den lidt rå og vilde industri- og havnebys dynamiske og vedholdende maskinpark, hvor livet aldrig står stille, men hvor der alligevel skabes plads til at inderlige ballader, der også rummer de karakteristiske facetter, som vores by er gjort af, finder vej ind under vores hud.

Det helt unikke er, at Frederikshavn og os, der lever her, er selve afsættet for det professionelle cast og produktion.

Og det en helt anden dimension end den man møder, når gode koncerter og forestillinger valfarter rundt til landets forskellige scener.

I aftes mødte vi en forbundethed, der materialiserede sig i samklangen mellem publikum, kunstnerne, musikken og historien.

Jimmy Jørgensen og Caspar Phillipson leverede sammen med livemusikerne norske Live Johansen og svenske Merje Kägu en fabelagtig indsats, som blev honoreret med rørende ovationer, der kom fra hjertet.

Og bag koncerten stod en kompetent og kreativ kvartet, der evnede at levere den skæve, skrå og kreative ide på en måde, så vi blev et med koncertoplevelsen

Tekst og musik er skabt af firkløveret Jan Michael Madsen, Mathias Madsen Munch, Rasmus Madsen Munch og Claus Reenberg, og deres tekst, musik og sound-univers blev bakket op visuals styret af Alexander Sagmo samt lys og lyd leveret af Profox.

Teaterkoncerten ruller videre 23/8, 24/8, 25/8, 28/8, 29/8, 31/8 og 1/9 - og at dømme efter publikums reaktioner i aftes, så bliver der fyldte stolerækker.

For hvem vil ikke gerne være med til at iscenesætte Frederikshavns udviklingshistorie baseret på det grundfjeld, vi kommer af?

Det vil vi alle - og inspirationen til næste step, ja, den giver kunstnerne os i Krigen om Vartegnet.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...