Nu er aktiviteten i det nordjyske sundhedsvæsen på vej op igen

KOMMUNEN: Da landet lukkede ned på grund af coronakrisen 11. marts, oplevede sundhedsvæsenet et voldsomt fald i aktiviteten både på hospitaler, i Psykiatrien og hos de praktiserende læger og privatpraktiserende speciallæger i Region Nordjylland. Det er nu stille og roligt ved at rette sig op.

I ugerne efter påske oplevede hospitalerne en stigning i antal henvisninger til udredning og behandling på 43 procent – heraf var der eksempelvis en 30 procent stigning i antallet af henvisninger til kræftpakker.

Samtidig var der 17 procent flere indlæggelser, og der er ved at komme godt gang i operationerne igen. Således er de ortopædkirurgiske, karkirurgiske og urologiske operationer på Frederikshavn Sygehus gradvist blevet genetableret ligesom Skagen Gigt- og Rygcenter igen har åbnet for behandling efter at have været lukket helt ned.

Det glæder formanden for Patientudvalget i Region Nordjylland, Henrik Buchhave (V), at flere patienter nu kan blive udredt for deres sygdomme eller komme i gang med en ventet behandling eller operation.

- Det har været bekymrende at se, at antallet af henvisninger til udredning for så alvorlige sygdomme som eksempelvis hjerteproblemer og kræft har været faldende under corona-krisen, selv om dette fortsat har været prioriteret. Derfor er det også godt at se, at disse patienter igen kommer ind på hospitalerne, ligesom flere patienter nu kan se frem til at få foretaget en længe ventet operation. Der er selvfølgelig oparbejdet en pukkel, så vi håber på en vis tålmodighed fra patienterne, siger Henrik Buchhave.

Aktiviteten hos de praktiserende læger i Region Nordjylland har også taget et ordentligt dyk under coronakrisen, men ligger nu ikke meget under normalen.

Formand for Akut- og Praksisudvalget, Mogens Ove Madsen (S), har bidt mærke i, at de praktiserende læger har været omstillingsparate under corona-krisen og blandt andet har taget videokonsultationer til sig, så de til en vis grad har kunnet tilse deres patienter.

- De skal have ros for at have taget store skridt i en udvikling, som vi også her fra regionen har støttet op om med udstyr, og selv om videokonsultationer ikke kan bruges til alt, så kan det også fremadrettet være et rigtigt godt alternativ til fysisk fremmøde. Alligevel er det godt at se, at patienterne igen kan møde op hos deres praktiserende læge. De er det første bolværk, der sørger for både behandling og henvisninger til hospitaler og privatpraktiserende speciallæger, siger Mogens Ove Madsen.

Også i Psykiatrien er aktiviteten ved at nærme sig det normale niveau.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...