Så langt meteorologerne kan se, fortsætter sommeren med sol og varme måske afløst af hedebølge og risiko for skybrud

FREDERIKSHAVN: Sol, varme, tørke. Sol, varme, tørke. Sol, varme, tørke ...

Der bliver ikke meget nyt under selv samme sol de næste fire uger: Den tørre og varme og helt ekstraordinære sommer ser ud til at fortsætte, fortæller DMI’s månedsprognose frem til 5. august.

- Langtidsprognoser er omdiskuterede, men jeg synes, der er en meget god konsistens i denne, også når vi er nået fire uger frem, siger meteorolog Herdis Damberg fra DMI.

Sidst på måneden og først i august vokser sandsynligheden dog for varmebølge eller måske hedebølge samt kraftig nedbør eller skybrud.

Sidst i denne uge aftager vinden og tillader, at temperaturen stiger op mod de 25-28 grader. Den kommende uge tegner atter til at blive varm og solrig med flere dage over de 25 grader. Enkelte nætter kan nærme sig eller passere de 20 grader, og der kan komme lokale byger.

Sidst på måneden går vinden mere i syd, og et højtryk bygger sig op øst for Danmark. Det bringer varme fra kontinentet op til os, men kan også udløse gevaldige tordenbyger med risiko for lokale skybrud.

I denne og næste uge ligger vi tre-fire grader over normalen, og det kan fortsætte, siger Herdis Damberg.

Det ekstremt høje tørkeniveau fortsætter også. I de seneste 14 år, siden man begyndte at lave tørkeindekset, har der aldrig været så mange tørkedage i løbet af et sommerhalvår som i år.

Og skyldes det usædvanligt langvarige sommervejr så global opvarmning eller ej?

- Det er meget svært at pege én sommer ud og sige: Dette skyldes klimaændringer. Men det ændrede klima betyder på vores breddegrader, at vejret kan blive mere ekstremt, og varmerekorden for maj ville ifølge DMI’s forskere næppe være mulig uden klimaændringer, siger Herdis Damberg.

- Sommeren 2017 var så våd og kedelig, at det hele var gået i rille i én form for vejr. Og denne sommer oplever vi, at det går i rille i et andet vejr. Vi skal nok vænne os til, at det bliver mere ekstremt, men til begge sider.

Ifølge klimaprofessor Jens Hesselbjerg Christensen fra Niels Bohr Instituttet ved Københavns Universitet kan man ikke identificere klimaændringer ud fra et enkelt år.

- Men det er overordnet i tråd med de forandringer, der følger af, at det bliver varmere - nemlig både kraftigere regnskyl og længere perioder med tørvejr. Dette nærmer sig den længste tørvejrsperiode i den tid, vi har målt, siger Jens Hesselbjerg, som lige nu befinder sig på Grønlands indlandsis.

Og selv om maj satte rekord som den varmeste i 145 år, kan det blot være begyndelsen.

- Selv en sjælden rekord som i år risikerer vi at få slået igen inden for årtier, siger professoren.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...