Tænkt dig om, hvis du skal renovere et af din bys gamle huse

KOMMUNEN: Flere end 22.500 af bygningerne i Region Nordjylland er ifølge tal fra Danmarks Statistik opført før 1900-tallet.

Det svarer til syv procent af samtlige huse og bygninger i regionen, som qua deres alder har en kulturhistorisk eller arkitekturhistorisk værdi og dermed gemmer på et stykke nordjysk historie.

Koncentrationen af ældre bygninger er størst på Læsø, hvor hele 14 procent af øens huse og bygningsværker er opført før 1900-tallet, mens Frederikshavn kommer ind noget længere nede med kun seks procent.

Selv om en andel af bygninger som disse ofte er udpeget af kommunen som enten fredede eller bevaringsværdige, og således skal renoveres og vedligeholdes med fokus på det oprindelige, er der fortsat en stor del, der ikke er underlagt konkrete krav om bevaring.

Her kan det dog alligevel have en stor, lokal værdi at gøre en aktiv indsats for at bibeholde det oprindelige udtryk, lyder det fra arkitekt og specialist i den nordiske kulturarv Marcelle Meier.

Hun opfordrer til, at man renoverer med respekt for historien og på den måde bevarer Region Nordjyllands fælles kulturarv.

- Ældre og bevaringsværdige huse fortæller ofte en historie om lokale traditioner alt efter, hvor i landet de befinder sig. Det kan være snedkerdetaljer fra en bestemt snedker, byggetekniker fra en lokal tømrer eller noget helt tredje. Vi har således nedarvet en masse kultur i de mange gamle bygninger, der tilfører Danmark sit unikke udtryk, og det er værdifuldt at holde fast i, siger Marcelle Meier og fortsætter:

- Har man derfor et ældre hus, er det vigtigt, at man prøver at forstå bygningens kontekst og historie, inden man går i gang med et eventuelt renoveringsarbejde.

- Hvis renoveringsprocessen er tro mod husets oprindelige udtryk og det miljø, område eller den gade, hvor huset er placeret, formår vi nemlig at bevare den lokale og regionale historie, som Nordjylland gemmer på.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...