Ungeenheden har i løbet af to måneder fået 52 unge væk fra kontanthjælp

KOMMUNEN: 52 unge er på 2 måneder gået fra kontanthjælp til job eller uddannelse. Projekt Sommerjob er et nyt initiativ, hvor Ungeenheden i Frederikshavn kommune gennem en målrettet indsats matcher unge ledige med lokale virksomheder, der er udfordret på at finde den arbejdskraft, de har behov for

Virksomhedskonsulenter, mentorer og sagsbehandlere i Ungeenheden i Frederikshavn Kommune er gået sammen om at hjælpe unge 18-30 årige ud på arbejdsmarkedet. I første omgang handler det om at hjælpe de unge i sommerjob primært i turisterhvervet. Sigtet er, at de unge får erfaring og selvværd i et job, der kan motivere dem til at søge fuldtidsjob eller uddannelse. De får troen på, at de godt kan. Samtidig kommer man med indsatsen de virksomheder til undsætning, som har særligt travlt i sommermånederne:

“Vores virksomhedskonsulenter har kontaktet de virksomheder, der har problemer med at få folk nok til at løse opgaverne, og de har været meget positive over for vores indsats. De har taget imod de unge, og de kan se en gevinst i samarbejdet - nemlig arbejdskraft til en stilling, der ellers kunne være svær at besætte,” siger Kurt Jul Nielsen, afdelingsleder, Ungeenheden, Frederikshavn Kommune.

De unge kan godt

Mathias Dalsgaard på 18 år var for få uger siden på kontanthjælp. I dag prøver han kræfter med tjenerfaget på Hotel Viking i Sæby. Han havde tidligere fået lærepladskontrakt som lastvognsmekaniker, men kom bagud i skoleforløbet efter en sygdomsperiode og måtte stoppe:

”Det har gjort en kæmpe forskel for mig, at Uffe Hansen fra Ungeenheden hjalp mig med at søge job på Hotel Viking. Efter en samtale med Klaus Kjærgaard, kom jeg i 14 dages praktik og herefter har jeg arbejdet her mindst 25 timer om ugen. Jeg mulighed for at prøve, hvordan det er at være tjener. Jeg er en del af et godt fællesskab, og jeg lærer, hvor vigtigt det er at vise tillid og respekt over for gæsterne og mine kolleger. Det har styrket min selvtillid at lære tjenerfaget og betydningen af altid at gøre sit bedste,” siger Matthias Dalsgaard, Hotel Viking.

På Hotel Viking er Klaus Farum Kjærgaard, F & B Manager, glad for samarbejdet med kommunens jobcenter og Ungeenheden. Han vil gerne være med til at give de unge et skub til selv at gøre noget og møde op personligt med deres CV:

” Når de unge vil det her, så kan jeg finde en plads til dem. Det er viljen, der flytter noget. Mathias har den indstilling. Han er en rigtig god fyr, og han forstår, at vi er afhængige af hinanden. Jeg bliver glad i låget, når han arbejder sammen med et team på 6-8 tjenere, hvor der bare er koncentration, og han kan rende i den rigtige retning, når det gælder,” siger Klaus Farum Kjærgaard, F & B Manager, Hotel Viking.

Fedt at få ansvar

Martin Ravn, 27 år, har fået en ny start hos Studsgaard A/S, hvor han laver presenninger og net i plastik. Han har tidligere gennemført grundforløbet som elektriker, men fik ingen læreplads. Herefter arbejdede han som tømrerassistent i et par år og begyndte på Maskinmesteruddannelsen, men den var for boglig til, at han kunne følge med. Efter et par måneder på kontanthjælp var han i foråret til informationsmøde hos Ungeenheden, og så tog det fart:

”Kort efter var jeg til en individuel samtale med Ulla Severinsen, der er virksomhedskonsulent, og hun aftale et møde med Hans Henrik Studsgaard. Vi var til samtale en onsdag. Om mandagen startede jeg i praktik. Efter tre uger underskrev vi en ansættelseskontrakt for tre måneder. Jeg er garanteret 20 timer om ugen, men har arbejdet 37 timer fra første dag,” siger Martin Ravn, Studsgaard A/S.

Martin Ravn har oplevet, at der i andre kommuner ikke er den samme målrettede indsats for at få unge i job, som der er i Frederikshavn Kommune. Her bliver man hjulpet i gang med at søge job med det samme. Man får en mentor, man får adgang til en pc: Man får hjælp til at skrive jobansøgninger, og man får styr på sit CV. Det handler om at få foden indenfor på arbejdsmarkedet i et ordinært job:

”Det bedste er at have noget at stå op til om morgenen. Det er fedt, at jeg får ansvar og kan arbejde selvstændigt med individuelle opgaver. Det giver selvtillid, når man kan begynde at arbejde lidt foran sin makker og forudse næste skridt i arbejdsprocessen,” siger Martin Ravn, der gerne vil fortsætte med at arbejde hos Studsgaard, indtil han genoptager uddannelsen som elektriker.

Alle parter vinder

Projekt Sommerjob er skruet sådan sammen, at de unge typisk er i to ugers praktik i virksomheden, hvor man kan se hinanden an. I praktikperioden modtager de unge uddannelseshjælp. Når de efter praktikken bliver ansat i ordinært job, betaler virksomheder deres løn. De unge går fra offentlig forsørgelse til selvforsørgelse, og de får en erfaring og selvtillid, der ruster dem til at søge job eller uddannelse:

“Selvom det her ikke nødvendigvis bliver til fast fuldtidsarbejde, så kan det være et løbende sæsonjob, som kan støtte de unge økonomisk, indtil de finder deres vej i livet med uddannelse og karriere. Det kan også åbne døren for unge til at få en læreplads. For de unge er den her indsats en vej til job eller uddannelse, for virksomhederne har indsatsen skaffet dem unge medarbejdere, og for kommunen betyder det, at vi sparer mere end 1 million kroner ved, at 52 unge er kommet i job eller uddannelse,” siger John Karlsson, formand for Arbejdsmarkedsudvalget, Frederikshavn Kommune.

Fakta

Projekt Sommerjob er iværksat af Ungeenheden i Frederikshavn Kommune i samarbejde med lokale virksomheder.

120 unge mellem 18 og 30 år blev i foråret 2019 indkaldt til informationsmøder, og der har været afholdt individuelle samtaler med ca. 70 unge med sigte på at afklare, hvor den unge gerne ville hen i forhold til job og uddannelse. 52 af de unge er nu enten i job (42) eller uddannelse (10).

De unge er i praktik i to uger. Under praktikken får de uddannelseshjælp. Når de fortsætter i ordinært job, aflønnes de af virksomheden.

De unge er i job sommeren over, og nogle bliver fuldtidsansat. Nogle har fået læreplads, og andre bliver afklarede i forhold til uddannelse.

For unge, der bor hjemme, er 5-6 timers arbejde om ugen nok til, at de får mere udbetalt i løn, end de får på kontanthjælp eller uddannelseshjælp. For udeboende er det 12 timer om ugen.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...