300 året for fredsaftalen, der afsluttede Store Nordiske krig, fejres

FREDERIKSHAVN: Tordenskioldsdagene melder nu alt klar til historisk festival i Frederikshavn for 23-ende gang,

Næste år vil festivalen blive holdt 26. og 27. juni og dermed er Tordenskioldsdagene igen klar til at blive afviklet før den store sommerferietid sætter ind.

De seneste tre år er festivalen blevet afviklet i august eller september.

Det er især to meget store historiske begivenheder, der vil sætte sit præg på næste års planlægning, fortæller direktør for Fonden Tordenskiold, jan Michael Madsen.

3. juli 1720 blev den fredsaftale som afsluttede Store Nordiske Krig underskrevet.

Befolkningerne på alle sider af Kattegat har længe ønsket fred, og næste år for præcis 300 år siden, fik vi netop det.

Kort efter at freden var blevet en realitet, dør Tordenskiold pludseligt i en duel i Gleidingen i Tyskland.

- Dette giver efterfølgende i flere hundrede år grobund, for tanker om en konspiration. I mange historiebøger har man kunnet læse, at hans bisættelse som foregik om natten i Holmens Kirke, var et udtryk for at kongen havde ham i unåde, fordi Tordenskiold havde begået en skamfuld handling ved at deltage i en duel, som på tidspunktet var strengt forbudt.

- Men det er ikke situationen, siger Jan Michael Madsen.

Tordenskiold blev begravet på den allermest anerkendende måde kongen kunne. Kun adelige havde retten til at modtage natte bisættelser.

- Vi arbejder med ideen om at lave et fantastisk natteoptog i Frederikshavn og ved hjælp af masser af levende ild, lanterner og trommer, at skabe en smuk markering af 300-året for søheltens død.

- Datovalget understøtter forventningen om stor deltagelse fra historiske grupper i Norge og Sverige, siger Jan Michael Madsen.

Tordenskioldsdage 2020 kickstarter dermed Krudttårnets sommersæson, som næste år forventes at knopskyde med en ny daglig oplevelse i aftenfladen også, ud over den daglige åbningstid mellem kl. 11-15,

I modsætning Tordenskioldsdage 2019 er der næste år fri adgang til festivalens område ved Krudttårnet.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...