Super stemning på Krudttårnspladsen - også selv om regnen satte ind lørdag eftermiddag

FREDERIKSHAVN: Duft af bål. Mennesker i alle aldre iført tøj, der hører en helt anden tidsalder til. Skud fra forladere og brag fra kanoner. Spillemandsmusik og handelsstemning i de mange boder.

For når man træder ind på pladsen mødes man af en duft af mad, snak og store smil.

Der er boder, hvor du kan mæske dig i mad fra Madtorvet ”Døde Anders”, du kan erhverve dig en kjole, syet efter 1700-tallets kunster eller hilse Gammel Lise i hendes Kaffehus.

Jo, alt er som det skal være, når der Tordenskioldsdage i Frederikshavn.

I år er det 22. gang, søhelten træder inden for på arealet ved det gamle Krudttårn, hvorfra han indledte mange af sine rejser som fragtkonvojernes beskytter på ture mod Norge og andre gange på togt mod svensken for at vinde slag, ære og hæder.

Og det er en begivenhed, der tiltrækker både unge og gamle.

Efter en tyvstart torsdag aften med årets spil, gik Tordenskioldsdagene for alvor i gang fredag middag - og det smukke vejr var sikkert grunden til at pladsen på det nærmeste var stuvende fyldt gennem fredagen - og i hvert fald årsag til at Angrebet på Marstrand måtte tænde de røde lygter - for der var ganske enkelt ikke plads til alle, der gerne ville inden for i det nye teater i Krudttårnspladsens midte.

Natten til lørdag tog pladsen for alvor vand ind, men ikke mere end at slamsugere kunne suge det hele væk, så alt var klart til at tage imod, da publikum igen fandt vej lørdag sidst på formiddagen.

Efter gudstjeneste kl.10 og marchen gennem byen var alt gearet til en travl dag med 1719 som omdrejningspunkt.

Ved 14-tiden begyndte Vorherre så småt at lade regnen dryppe, men der skal meget til før Tordenskiolds Soldater siger fra - og det samme gælder almuen i Fladstrand.

På Almuens Torv indledtes lørdagen med almuens egen sang - det skete i strålende solskin - og det skal man jo aldrig brokke sig over.

Her kunne man støde på Skolen 1717, hvor Sanne Wennerwald var skolefrøken- eller følge den lille purks anstrengelser med at genoplive en førstehjælpsdukke, som har mistet en arm og et ben.

Dukken holder ellers til i Lazarettet, som både skal være autentisk, men ”personalet” er sygeplejerske og paramedicinere, hvis uheldet skulle være ude i nutiden.

Man kan også få sig en snak med Fie Mølholt, som er borgmester i Almuen.

Eller man kan følge sin lyst og gøre sig klar til at slå følge med Tordenskiold, når han næste år igen skal i krig mod svensken.

Lørdag eftermiddag blev der budt op til Kadetskolen - en sjov og lærerig aktivitet for børn og unge mellem 7 og 13 år.

Børnene deltog i syv forskellige historiske aktiviteter, og fik et indblik i krigskunsten med march, eksercits og drabelige sværdkampe.

Hvis bygevejret lørdag afholdt en fra at deltage i løjerne, så er der en chance igen i morgen, søndag, hvor det går det løs fra 12-23.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...