Julens mange sammenkomster kan være en prøvelse, hvis hørelsen er begyndt at forsvinde

FREDERIKSHAVN: Juleklip med familien, juleafslutninger, julefrokoster, adventshygge og selvfølgelig selve juleaften.

Årets største højtid byder på mange sociale sammenkomster.

Men samtaler over bordet med klirrende service og glade børn i baggrunden kan være næsten umulige at deltage i, hvis hørelsen er for nedadgående.

Ifølge Anette Ishøj, der er audiolog hos Din Hørespecialist i Danmarksgade, begynder hørelsen langsomt at forsvinde, når vi runder 50 år.

- Ingen af os kan holde til at arbejde 24-7 i længden, og det kan øret altså heller ikke.

- Efter 50 år kan man se tegn på, at det er begyndt at gå ned af bakke, men det sker så langsomt, at folk ikke rigtigt bemærker det. Selv efter de høje toner er forsvundet, går der alligevel noget tid, før folk registrerer det, fortæller Anette Ishøj.

Hun synes, at julen er en oplagt højtid at bruge som lakmusprøve for, om hørelsen er i topform eller prøve om et høreapparat gør en forskel for en. Det gælder særligt for de frederikshavnere, der har rundet et halvt århundrede. Hun lister her, hvad man skal være opmærksom på.

Lyt grundigt efter de mange sanseindtryk, der unikt hører sig julen og vinteren til. Kan du høre sneen knirke under fødderne, flammerne knitre i pejsen og præsten tale i kirken? Ellers bør du få foretaget en høretest.

Trækker du dig fra samtalen ved julefrokostbordet, fordi det er svært at skelne stemmer fra hinanden og høre dem igennem baggrundsstøjen, eller beder du andre om at gentage sig om og om igen, kan du meget vel have en begyndende hørenedsættelse.

I sit arbejde hos Din Hørespecialist har Anette Ishøj erfaret, at der ofte går mange år, fra de første symptomer på hørenedsættelsen viser sig, til frederikshavnerne søger hjælp.

Det er ellers nemt at få hørelsen tilbage med et høreapparat.

Man kan endda hoppe de lange offentlige ventelister over og tage det offentlige tilskud med sig til en privat klinik – helt uden ventetid, og uden det behøver at koste noget som helst.

Hørelsen fortsætter sin udvikling resten af livet, også for dem, der allerede har fået et høreapparat.

Det er derfor meget muligt, at høreapparatet ikke er indstillet korrekt.

Larmer bestikket og porcelænet for meget ved julebordet?

Lyder julemusikken ulden?

Fornemmer du ikke klokkernes klarhed?

- Så bør du kontakte en audiolog for at få apparatet indstillet, siger Anette Ishøj.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...