Det tog 10 år for en gruppe ildsjæle at redde ”Alvilde” fra ophugning - nu er hun i sit rette element, Hør historien i Sognehuset

FREDERIKSHAVN: Da den gamle kutter ”Alvilde” ankom til Frederikshavn i 2006, skulle der pumpes godt under sejladsen fra Aarhus. Årsagen var indlysende, da køberne, en gruppe ildsjæle med hang til nostalgi og fast arbejde, fik trukket skuden på land. Bunden viste sig nemlig at være lappet hele 120 steder, og langt fra alle hullerne var lappet ordentligt - hvilket var en af mange årsager til, at de tidligere ejere var meget, meget tæt på at lade skibet gå til ophugning og derfor var tilfredse med salgsprisen på en enkelt krone.

For frederikshavnerne blev købet begyndelsen på 10 års uafbrudt arbejde med at få den gamle kutter tilbage til fordoms stolthed, hvilket blev en realitet i 2017 - efter tusinder af timers frivilligt arbejde samt donationer på over seks millioner kroner fra enkeltpersoner, virksomheder og fonde.

Lige for øjeblikket ligger den gamle fiskekvase Alvilde afrigget ved Pier to i Frederikshavn havn og venter på foråret, så hun kan rejse sig af asken som en anden fugl Phønix.

Mens Alvilde og hendes besætning, der består af bådelauget bag den gamle skude, venter på foråret er der tid til at fortsætte fortællingen om skibet.

Historien begynder på Jens Nicolai Olsens skibsværft på Havnepladsen i Frederikshavn, hvor Alvilde løb af stablen om eftermiddagen 31. marts 1897.

Skibet var opkaldt efter en af partsejerne, skipper og senere korresponderende reder fiskehandler Niels Peter Carl Larsens datter Alvilde.

Fiskehandleren og hans svoger Johan Christian Hyttel holdt til på den yderste matrikel i Sæbys Strandgade.

Skibet fik en lang karriere som fiskekvase inden den blev genanvendt som lystbåd og i dag er ejet af Alvildes venner og sejler som et af byens historiske skibe.

Vejen tilbage fra det ophugningstruede skib til tilbageførslen til det oprindelige har været lang og har kostet mange penge.

I sig selv en lærerig historie, som Peter Jørgensen vil fortælle om i Sognehuset på Kirkepladsen den 17. januar kl. 19.30.

Det er Slægts- og Lokalhistorisk Forening som står bag arrangementet, der både er slægts- og lokalhistorie, værftshistorie, skibsbygningshistorie og et lærestykke i de muligheder og faldgruber der er, når man gerne vil restaurere et skib af historisk betydning.

Men lad os da bare løfte lidt mere af Alvildes liv de seneste år her inden mødet i Sognehuset.

Bådelauget har haft godt 100 frivillige i gang under den mangeårige renovering - frivillige som undervejs har hygget sig med det gamle skib og tanken om at det igen skulle neje i bølgen den blå.

Essensen af historien er, at den gamle kutter, som nær var gået i sin grav for 10 år siden, i dag er en sund og stærk skude, som er i fuld gang med et helt nyt liv på havet.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...