Mad er i højsædet i december, og mange af de fødevarer, vi spiser i løbet af julen, indeholder rester af sprøjtegift

FREDERIKSHAVN: Med jul følger julemaden, og hvert år går mange af de samme fødevarer igen på julebordet. Vi hælder vin i glassene, piller masser af klementiner og skræller kartofler til flæskestegen.

I mange af disse fødevarer, som vi spiser i løbet af december måned, er der fundet rester af sprøjtegift. På baggrund af Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttets pesticidkontrol har Danmarks Naturfredningsforening listet syv fødevarer, vi spiser i julen, og som kan betale sig at skifte ud til en økologisk variant, hvis vi vil undgå rester af sprøjtegift i julemaden.

Det er især de udenlandske konventionelt dyrkede fødevarer, der indeholder rester af sprøjtegift, men der er også fundet rester i fødevarer, der er dyrket konventionelt i Danmark.

Mandarin/klementin

I 88 procent af udenlandske konventionelle mandariner og klementiner var der rester af sprøjtegift, og Fødevarestyrelsen fandt i alt 19 forskellige slags sprøjtegifte.

Der var ikke rester af sprøjtegift i de udenlandske økologiske mandariner og klementiner.

Kartoffel

I 12 procent af de danske konventionelle kartofler fandt Fødevarestyrelsen rester af sprøjtegift, og det samme er tilfældet for 64 procent af udenlandske konventionelle kartofler. I de danske konventionelle kartofler fandt Fødevarestyrelsen én slags sprøjtegift, mens de fandt fire forskellige slags sprøjtegifte i udenlandske konventionelle kartofler.

Der var ingen rester af sprøjtegift i hverken danske eller udenlandske økologiske kartofler.

Figen

I 12 procent af udenlandske konventionelle friske figner var der rester af sprøjtegifte, og Fødevarestyrelsen fandt én slags sprøjtegift.

Fødevarestyrelsen har ikke taget prøver af økologiske figner.

Rødvin

Man har fundet rester af sprøjtegift i 58 procent af udenlandsk konventionel rødvin, og prøverne indeholdt otte forskellige slags sprøjtegifte.

Der blev ikke fundet sprøjtegift i dansk konventionel eller i udenlandsk økologisk rødvin.

Appelsin

I 98 procent af konventionelle udenlandske appelsiner fandt Fødevarestyrelsen rester af sprøjtegift. De fandt i alt 21 forskellige slags sprøjtegifte.

I de økologiske udenlandske appelsiner fandt Fødevarestyrelsen ikke rester af sprøjtegifte.

Hvedemel

33 procent af dansk konventionelt hvedemel indeholder rester af sprøjtegift, mens Fødevarestyrelsen fandt sprøjtegift i 80 procent af udenlandsk konventionelt hvedemel.

I dansk konventionelt hvedemel var der én slags sprøjtegift og tre slags i de udenlandske.

Der er ikke fundet rester af sprøjtegift i hverken dansk eller udenlandsk økologisk hvedemel.

Grønkål

Prøven af dansk konventionelt grønkål viste rester af sprøjtegift og to forskellige af slagsen. Der blev derimod ikke fundet rester af sprøjtegift i dansk økologisk grønkål.

Kilde: Pesticidrester i fødevarer 2017. DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...