Der er behov for flere tandlæger i uddannelserne

KOMMUNEN: Beklager – vi har lukket for tilgang” eller ”der er desværre flere måneders ventetid”.

Den besked får mange patienter, når de forsøger at bestille en tid hos en privatpraktiserende tandlæge i region Nordjylland. Tre ud af 10 tandlægeklinikker i regionen har ubesatte tandlæge- eller tandplejerstillinger, og 11 procent af klinikkerne har lukket for nye patienter.

Det viser en ny undersøgelse blandt over 700 tandlæger, som Tandlægeforeningen har gennemført.

Manglen på tandlæger kan gå ud over danskernes tandsundhed, mener Martin Bagger, Tandlægeforeningens formand i region Nordjylland.

- Vi har kunnet mærke manglen på tandlæger her i Nordjylland i flere år. Det er rigtig ærgerligt, for vi skal løbe stærkere, og det går ud over patienterne, som skal vente længere for at få en tid.

- Nogle skal køre rigtig langt for overhovedet at komme til en tandlæge. Det kan i sidste ende gå ud over tandsundheden, fordi vi ender med at behandle tandsygdomme fremfor at forebygge dem, fortæller Martin Bagger.

Tandlægeforeningens undersøgelse viser, at lidt mere end halvdelen af tandlægeklinikkerne i region Nordjylland har haft svært ved at rekruttere tandlæger inden for det sidste år.

Over halvdelen har 1 måneds ventetid eller mere, og knap en tredjedel har afvist patienter på grund af travlhed.

Udbuddet af tandlæger falder markant frem mod 2030, og hvis udbuddet ikke øges, vil der blive udfordringer med at rekruttere tandlæger i hele landet i de kommende år.

- Vores undersøgelse viser, at der allerede mangler tandlæger i stort set hele landet, og der skal derfor handles nu. Løsningen består ikke i at få flere tandlæger til yderområderne, for arbejdsløsheden blandt tandlæger er nærmest ikke eksisterende.

- Nogle opgaver kan vi uddelegere til tandplejere, men dem er der også mangel på. Vi anbefaler, at man øger optaget på de to tandlægeskoler med cirka 60 studerende årligt, og der skal også følge bevillinger med til at finansiere uddannelsen af dem, siger Tandlægeforeningens formand Susanne Kleist.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...