DANMARK: Danmark mangler en samlet formidlingsplatform for stier og ruter, mener Friluftsrådet, for det vil gøre det nemmere for vandrere, cyklister og ryttere samt andre friluftsbrugere at skabe overblik på muligheder. Og på lidt længere sigt vil det også trække flere med ud i naturen, siger Friluftsrådet i en pressemeddelelse.

Friluftsrådet henviser bl.a. til rapporten ”Fremtidens stier og ruter” fra maj, som gennemgår både danske og udenlandske erfaringer med stier og ruter som udgangspunkt for friluftsliv og naturturisme. Fællesnævneren er, at en national koordinering og organisering af stier og ruter styrker brugen markant:

- Der er rigtig mange, både i kommuner, organisationer og brugergrupper, der gerne vil udvikle dette område, men der mangler koordinering. Det kunne klæde staten at påtage sig det ansvar at få samlet aktørerne, så de kan gå i samme retning, siger Rie Søgaard Jensen fra BARK Rådgivning, der har lavet rapporten sammen med Københavns Universitet.

Konkret peger Rie Søgaard Jensen på, at der er behov for flere ridestier, udvikling af blå ruter til for eksempel kano og kajak og flere sløjfer på de eksisterende stier, så brugerne i højere grad kan tilpasse deres rute.

Tal fra Idrættens Analyse Institut viser, at 64 pct. af danskerne bruger afmærker stier og ruter, og at det for 51 procents vedkommende gælder et par gange om måneden. Camønoen, Hærvejen, Gudernes Stræde, Øhavsstien, Fjordstien og Kyst til Kyst-stien. Navnene er velkendte for mange danskere, for mange har fået øjnene op for vandreruter og stier som en bæredygtig ferieform eller en weekendudflugt med masser af natur og nærvær.

- Flertallet af de voksne, der motionerer, gør det ude i naturen på veje, stier og havet, lød det fra Danmarks Idrætsforbunds repræsentant Dorthe O. Andersen, der var med, da rapporten blev lanceret i maj på Naturmødet i Hirtshals.

- Stier er en alletiders vej ud i naturen. Der er fred og ro for trafik, og mange ruter har et tema eller særlig formidling af det område, man bevæger sig igennem. Det inspirerer os til at tage ud og opdage naturen i vores eget land til fods, på cykel eller til hest, og på vandet, for eksempel i kano eller kajak, siger Niels-Christian Levin Hansen, der er formand for Friluftsrådet, i pressemeddelelsen.

Friluftsrådet ser et stort potentiale i at udbygge netværket af stier og binde de eksisterende stier sammen på kryds og tværs af landet, for eksempel på tværs af kommunegrænser, så der bliver endnu bedre muligheder for at opleve Danmarks natur.

Niels-Christian Levin Hansen peger på, at Danmark kan lære af lande som Schweiz og Norge, hvor der findes en samlet platform, der formidler ruter til vandring, kanosejlads, cykling og overnatning. Her kan brugerne finde mere standardiseret kortmateriale samt formidling af naturen og de oplevelser, der er undervejs. Det gør det nemmere at komme i gang eller få endnu mere ud af oplevelserne.

W

friluftsraadet.dk/stier

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...