Fra mandag øver specialtropper fra Danmark og ni partnerlande krigstaktik blandt almindelige folk

FREDERIKSHAVN: I den seneste uge har beboerne i Frederikshavn midtby gang på gang haft helikopter flyvende over sig særligt i aftentimerne.

Men der er grund til at glæde sig til endnu mere liv i luftrummet.

For det har nemlig blot været forløbere for militærøvelsen "Night Hawk 2018", der gennemføres fra i dag mandag og 18 dage frem.

Omkring 1800 soldater fra Danmark og ni af vores partnerlande gennemfører den kæmpestore øvelse.

- Det er en af de rigtig store specialoperationsøvelser i koalitionen af vores samarbejdspartnere, siger chefen for Specialoperationskommandoen, generalmajor Peter Boysen.

Derfor vil en del civile borgere formentlig også bemærke den internationale øvelse, der ikke kun finder sted på militære anlæg, men også ude blandt den civile befolkning.

- Det sker for at gøre det så realistisk som muligt. Jeg kan ikke sige præcis hvor, fordi det er en del af gamet, at de indsatte patruljer selv skal finde ud af, hvor målene er, siger Peter Boysen.

Han beroliger dog eventuelt bekymrede borgere med, at der ikke pludselig dukker et hold specialtrænede udenlandske dræbermaskiner op i deres baghave.

- Vi har været ude på forhånd og lave lodsejeraftaler, så det lokale medborgerhus eller den lokale kro, eller hvad det nu kan være, er klar over, hvis der er et øvelsesmål dér, siger Peter Boysen.

- Hvordan vil almindelige mennesker mærke øvelsen?

- På grunden af støjen. Primært fly og helikoptere, der flyver lavt, mens også enkelte sprængninger og skud.

- Hvorfor kan I ikke bare holde jer inde på forsvarets egne arealer?

- Fordi vi ikke har egnede arealer inden for forsvaret til sådan en øvelse med 1800 mand.

- Og fordi vi jo til dagligt træner på forsvarets arealer, og hvis man vil prøve noget nyt og ikke angribe det samme mål igen og igen, så er man nødt til at gå ud i det civile, siger Peter Boysen.

Ud over jægersoldater og frømænd deltager også personel fra flyvevåbnet, søværnet og andre hærafdelinger i øvelsen.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...