Lær at leve med sorgen kom med i en sorggruppe

FREDERIKSHAVN: Sørgetiden skal ikke bare overstås i en fart. Derfor er det vigtigt, at give sig selv tid til lære at leve med sorgen efter en nærtståendes dødsfald. For eksempel i en sorggruppe.

- Da jeg stod der ved graven og bandt blomster sammen med en af familiens yngste, mærkede jeg, at jeg faktisk var fyldt med glæde, selv om jeg havde mistet min kone for blot et halvt år siden. Glæde, fordi jeg mærkede, hvordan Bente stadig var elsket af familien.

Sådan fortæller 57-årige Jørgen, der for nylig har afsluttet et forløb i Bangsbostrand Kirkes sorggruppe. Han erkender selv at han er kommet meget videre med livet efter de otte mødegange, selv om han i starten ikke anede, at der var noget der hed sorggrupper i hans lokalområde.

- Faktisk var det et familiemedlem der havde læst om sorggruppen på Facebook næsten samtidig med, at jeg var faldet over en artikel i avisen om samme gruppe, fortæller Jørgen ivrigt. Der var ikke meget at betænke sig på. Han ringede og fik en plads i gruppen, selv om han selv siger, at han faktisk er meget genert af natur.

Føltes så rigtigt

Jørgen kom med et åbent sind og blev modtaget med åbne arme. - Det var slet ikke svært at fortælle om det, der nagede, fortæller Jørgen. Vi var jo alle i samme båd og havde oplevet at miste, med den tomhed der med tiden følger med.

Jørgen siger ”med tiden”, fordi der lige efter et dødsfald er så meget at se til – så meget der skal ordnes og afvikles. Derfor er der ikke rigtig tid til at mærke sorgen før der bliver stille, og ensomheden og de store sorte tanker tager over.

- Det er ellers ikke fordi det har skortet på familiens opbakning efter Bentes død, men jeg kunne jo ikke blive ved med at tale med familien om det samme igen og igen. De havde jo også deres eget, siger Jørgen eftertænksomt og erkender, at han også selv har oplevet, at det kan være svært at snakke med nærtstående, der har mistet et familiemedlem. Det har jeg selv haft svært ved, fordi man ikke rigtig ved, hvad der er det rigtige at sige. Men hvem siger også, at det altid skal være de rigtige ord der kommer ud af munden? I en sorggruppe er der plads til at sige lige det, der falder ind og få lettet de tunge tanker.

Fra gråd til smil

- Det er meget almindeligt, at der er megen gråd og uforløste følelser i starten blandt dem, der har mistet, fortæller kirke- og kulturmedarbejder Vibeke Bach Hansen, der sammen med sognepræst Tove Kallehave Brogaard leder sorggrupperne i Bangsbostrand.

Men lige så almindelig som gråden er, lige så almindeligt er det også, at der med tiden kommer smil og en god sund latter ind i gruppens møder. Det sker når minderne bliver til at leve med og man selv igen begynder at vinde fodfæste i livet. Akkurat som Jørgen oplevede det den dag ved Bentes grav.

Næsten for alle

- Bangsbostrand Sogns sorggruppe for efterladte er for alle, er blevet efterladt, dog med enkelte begrænsninger, fortæller Vibeke Bach Hansen. For eksempel er vi nødt til at sikre at sorggruppen kan blive det frirum, den skal være, og derfor har vi ikke flere sørgende efter samme afdøde.

Næste gruppe begynder den 30. januar klokken 16.00 i Sydfløjen til Bangsbostrand Kirke. Der er plads til 10 deltagere og man tilmelder sig til kirke- og kulturmedarbejder Vibeke Bach Hansen eller sognepræst Tove Kallehave Brogaard.

Gruppen kommer til at mødes i alt otte torsdage.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...