Journalist og forfatter, Mikkel Frey Damgaard, fortæller om sin bog ”Sørgekåben”, tirsdag den 10. marts, kl. 19.30, på Frederikshavn Bibliotek, en hæsblæsende undersøgelse af faderens selvmord i 1986, som endte med at blive en langt større historie, der gemte på talrige hemmeligheder og en dyster fortid. Få også et indblik i, hvordan du selv kan gå til de fortællinger, der måske også er i din familie.

Familiehemmeligheder, fortrængninger og løgne flokkes i forfatteren Mikkel Frey Damgaards bevægende og personlig fortælling ”Sørgekåben”, der handler om at blive iført en kåbe af skam, skyld og sorg, som er nedarvet gennem generationer.

Da Mikkel Frey Damgaard var otte år, begik hans far selvmord. Dette selvmord lagde sig som en dyster kåbe over hele familien, og ingen ønskede at tale om, hvad der var sket. Det betød blandt andet, at Mikkel altid følte sig forkert, trist og uelsket, og da han blev voksen, udviklede det sig til en decideret angst.

Selvmordet blev et traume, ikke bare for forfatteren, men for hele familien, og i et forsøg på at fortrænge det svære, opstod en tavshed og et mørke, hvor dæmoner kunne trives.

Først en sommernat i 2012 tog Mikkel Frey Damgaard med rystende hænder fat på en mappe med faderes breve og digte. Over de næste syv år nærmede Mikkel sig langsomt en forklaring. Bid for bid åbenbaredes en labyrintisk og uhyggelig historie, som gennem generationer havde kastet sine skamskygger fra oldefar, til farfar, til far og til søn, og kulminerede med bogen ”Sørgekåben”.

Fortællingen flyttede sig fra at være en historie om en søn, der var ved at gå i stykker i skyggerne fra mørket i familien, men endte med at være en langt større historie om hemmeligheder fra anden verdenskrig og ungdomsoprøret. Det handler om skam som rejser fra generation til generation, og om forfatterens forsøg på at bryde kæden.

I foredraget fortæller Mikkel Frey Damgaard om arbejdet på lokalarkiver, biblioteker og på Rigsarkivet, hvor historierne foldes ud og dokumenteres. Ud over de konkrete dokumentationer giver han også sit bud på, hvordan man kan gå til de fortællinger, som findes i de fleste familier, men hvor ingen rigtig kender den reelle sandhedsværdi.

Billetterne til foredraget finder du på bibl.frederikshavn.dk under Det sker.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...