Dyst afgjort på Oceanariet - restauranter fra Hirtshals og Frederikshavn deltog - og fik følgeskab af Sæbydrengen Jacob Spolum

HIRTSHALS: Søndag var afgørelsens time for kandidaterne til Årets Sild 2019.

Vinder blev Restaurant Palægade fra København under ledelse af Karina Pedersen med Betina Madsen og Simon Olesen som assistenter.

Deltagerne talte i årets udgave af Årets Sild toneangivende smørrebrødsrestauranter - ni i alt alle med fokus på frokost.

Palægade vandt med helt utrolige 695 point.

Simon Olesen var pavestolt og udtalte at tilfredsheden var ekstra stor fordi Palægade mandag udgiver en stor kogebog med sildeopskrifter.

Palægade har aldrig været placeret lavere end nr. 4 i Årets Sild og i år var det endelig blevet deres tur til at løbe med sejrens palmer.

Lokalt var der deltagelse af Smørgåsen, Frederikshavn med køkkenchef Michael Rump og H-O-S, Odense som har den Sæbyfødte og tidligere køkkenchef på Ruths i Skagen Jakob Spolum, som køkkenchef, samt Restaurant Lilleheden, Hirtshals med køkkenchef Ejvind Kjeldsen Jensen.

De øvrige deltagere var Selma, København, Fazer & Co, Odense, Kähler Spisesalon, Århus, Remouladen, Vejle og Almanak, København.

Restauranterne skulle lave marineret sild med udgangspunkt i Årets Bjesk i Hirtshals, enten som fortolkning, sensorisk parring eller ganske enkelt med anvendelse af de samme urter, som den vindende kryddersnaps, i år med lyng, gul snerre og lyng.

Deltagerne fik en måned før konkurrencen sendt et parti gammeldags modnede sild, som de efterfølgende selv skulle udvande og dels beslutte hvornår marineringen skulle påbegyndes, dels hvor meget salt de ville trække ud af sildefileterne.

I dommerpanelet sad smørrebrødspionereren Adam Aamann, den gastronomiske revser Bo Jacobsen og den kritiske madanmelder på Politiken, Lærke Kløvedal, uddannelsesleder på kokkeskolen i Hjørring, Dennis Kindberg, formanden for Pelagisk Producentorganisation i Danmark Fridi Magnusen og den kendte TV-kok og køkkenchef på Restaurant Barr i København Thorsten Schmidt.

På konkurrencedagen blindsmagte dommerpanelet først den rene marinerede sild, helt uden pynt, altså uden at kende den respektive restaurants navn.

Derefter smagte dommerne de pyntede versioner, hvor smørrebrødsjomfruerne og kokkene havde bygget retten, som de ville servere den i restauranten.

De to runders point blev så lagt sammen til det endelige resultat.

Dommerne skulle vurdere på udseende, konsistens, smag, idé og storytelling samt helhed og sammenhæng til bjesken. Vindersilden kommer i detailhandlen hos COOP fra august.

Årets Sild er afviklet i samarbejde mellem Hirtshals Fiskefestival, Nordsøen Forskerpark, Nordsøen Oceanarium, Pelagisk Producent Organisation og inddrager Brdr. Schlie og ikke mindst Kattegat Seafood i forbindelse med selve fremstillingen af den gammeldags modnede sild og den efterfølgende serieproduktion til forbrugerne.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...