Svensk-frederikshavnsk samarbejde resulterer i omfattende bog

FREDERIKSHAVN: Nordjyllands Kystmuseum har indledt et regionalt samarbejde med forskere fra Göteborgs Universitet omkring fiskeriet på vores fælleshav Kattegat.

Det er der kommet bogen ”Fisken i forskningen” ud af.

Den er skrevet af en bred kreds af forfattere med tilknytning til fag som biologi, økonomi, miljø, arkæologi, etnologi og historie tilknyttet museer, arkiver og universiteter, fortæller arkivar Erik S. Christensen fra Nordjyllands Kystmuseum, som selv er en del af det fine selskab og har skrevet den indledede artikel i bogen.

- Bogen er blevet til på svensk initiativ blandt andet fordi svenskerne ikke har den samme lange tradition for forskning i fiskeriets historie som vi har i Danmark, siger Erik S. Christensen.

- Dermed kunne vi fra dansk side bidrage til den svenske grundforskning, som nu er i gang på initiativ af Göteborgs Universitet og Riksarkivet i Göteborg.

Erik S. Christensen skriver i sin artikel ”Kattegatsfisket i et langtidsperspektiv” om det danske fiskeris udvikling og især om fiskeriets industrialisering fra 1870 til første verdenskrig, hvor Frederikshavn var den drivende kraft indenfor dansk fiskeri.

Det var her de havgående dæksbåde som W. Klitgaard og Alvilde blev udviklet, det var her den teknologiske udvikling omkring petroleumsmotoren, skruen og fangstredskaberne foregik.

Og det var her finansieringen af kutterne og eksporten af fisk blev specialiseret.

Udviklingen i Danmark tog en helt anden vej, end fiskeriet fra den svenske vestkyst.

Her satsede man, ligesom i England, på dampskibe og trawl, som Per Hallén fortæller om i artiklen ”Ånga in i framtiden”.

I Danmark derimod, benyttede sig af mindre trækuttere, med en petroleumsmotor og snurrevodsfiskeri der var særdeles skånsomt, når der skulle fiskes efter konsumfisk.

Forskningen i fiskeriet fortsætter og Erik S. Christensen og Kystmuseet er allerede i gang med et fællesprojekt om de stålkuttere som blev leveret til både Danmark og Sverige fra Holland og Østtyskland omkring 1960.

Desuden fortsætter bestræbelserne på at få norske forskere med, så der kan udvikles en fælles nordisk forskningstradition på et område som stadigt betyder meget for alle tre lande.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...