Indtil videre har 1.200 fra hele landet sendt billeder ind

Det var noget af en mavepuster for PixlArt, da statsministeren trykkede på nedlukningsknappen.

Det betød at udstillingshallens aktuelle og populære udstilling ”Længe Leve” om Dronning Margrethes liv, blev lukket ned, og ingen kendte udsigterne for, om den blev åbnet igen.

Folkene bag PixlArt bruger stort set aldrig tid på at være handlingslammet, så i stedet for lancerede de Pixl Academy Junior (PAJ), et digitalt læringsforløb specielt rettet mod unge.

– Hos PixlArt vil vi også gerne vise vores samfundssind, selv om vi er en lille uafhængig forening langt væk fra styrbyens vingesus, og vi tror på, at vores bidrag til hjemmeundervisning, kan udfordrer de unges visuelle sprog, forklarer Tao Lytzen, formand for PixlArt.

- De unge kommunikerer i billeder, og netop derfor synes vi, at sådan et læringsforløb er vigtigt. Vi tror på, at det kan give dem en indsigt og nogle værktøjer til, at blive endnu bedre til at bruge billeder. Mobiltelefonen er de fortrolige med, og så gælder det om, at de kan kombinerer den med deres fantasi, nysgerrighed og det, de ser, på en helt ny måde. Det handler om kreativitet, stemninger, øjeblikke, følelser eller andre ting, det kan være svært at sætte ord på.

Førende eksperter

Læringsforløb PAJ er tilrettelagt af PixlArt og består af ni lektioner, som deltagerne frit kan vælge, hvor meget de har lyst til at deltage i. Forløbet giver et indblik i fotografi set fra mange forskellige vinkler, og kræver ikke en masse udstyr, det vigtigste er en mobiltelefon med et kamera, suppleret med simple virkemidler i form af små softwareprogrammer, et tomt paprør fra en køkkenrulle, en bog, en lommelygte og enkelte ingredienser fra det hjemlige køkken.

Deltagerne bliver ikke trukket gennem et langt teoretisk foredrag, men bliver i stedet opfordret til at kaste sig ud i praktikken. I rygsækken får de nogle små lette introduktioner fra Tao Lytzen sekunderet af højt kvalificerede input fra nogle af Danmarks førende eksperter inden for fotografi.

Søren Pagter fra Danmarks Journalisthøjskole fortæller om pressefoto, Gunner Byskov leder af fotografuddannelsen på Medieskolerne i Viborg om reklamefoto, fotograf Lars Bech om det fortællende portræt og kunstner Nikolaj Howaldt om kunstfotografi.

PixlArts formand har sat sig selv i spil i samtlige lektioner – kun bevæbnet med en mobiltelefon, har han dokumenteret både foran og bag ved kameraet. Det har bragt ham vidt omkring til Grenen i nord, Brønderslev, Vestkysten, Østkysten og det lokale fodboldstadion i Østervrå. Undervejs flot sekunderet af praktiske hjælpere.

Overvældende

Hvor mange har så taget udfordringen op?

– Ja, vi havde forsigtigt sagt, at kunne vi få et halvt hundrede deltagere, så ville vi være glade, fortæller Tao, men at vi skulle få så mange, som det er tilfældet, det er helt overvældende. Forløbet lægger nemlig op til, at deltagerne kan sende deres bedste ”skud” ind, og det giver samtidig os en fornemmelse af, hvor mange, der er med. Indtil videre har 1.200 fra hele landet sendt billeder ind, og det havde vi da ikke i vores vildeste fantasi turde håbe på.

- Vi havde egentlig planlagt, at billederne skulle udstilles her i vores udstillingshal i Østervrå, men i den mængde de er dukket op, så bliver vi nød til at gå i tænkeboks og lægge nye planer for, hvordan vi får dem præsenteret bedst muligt.

Undervisningsforløb

Læringsforløbet er ved at nærme sig sin afslutning, men er lagt ud på nettet som et selvstudium på facebook, og selv om det er målrettet de yngre generationer, så skal det ikke afholde andre aldersgrupper for at gå i krig med mobilen, fantasien og nysgerrigheden.

Pixl Academy Junior kommer til at fortsætte i et nyt samarbejde. – Vi har netop lavet en aftale med Halvorsminde Efterskole og Fri Fagskole om et læringsforløb i skoleåret 20/21, og det glæder vi os rigtig meget til, slutter Tao Lytzen.

Udstillingen ”Længe Leve” er på ingen måde afsluttet, og med de nye udmeldinger for fase tre er der chance for, at det igen bliver muligt at komme ind og se den flotte udstilling om vores dronning.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...