Frem til januar er det højsæson for påkørsler af hjortevildt

FREDERIKSHAVN: På grund af de kortere dage, er månederne frem til januar højsæson for påkørsler af hjortevildt.

Omkring 45 procent af det samlede antal påkørsler i løbet af et år vil ske frem mod slutningen af januar.

En stor del af forklaringen er, at det bliver senere lyst om morgenen og tidligere mørkt om aftenen.

Dermed falder tusmørket om morgenen og om aftenen, hvor hjortevildtet er mest aktivt, sammen med myldretiden på de nordjyske veje, og derfor skal man være ekstra opmærksom bag rattet i tidsrummet 6-9 om morgenen og 16-21 om aftenen.

- Der er to ting, man som bilist skal være specielt opmærksomme på: Vildtskiltene, som betyder, at der er en særlig risiko for at møde hjorte eller råvildt, samt i timerne ved solopgang og solnedgang, hvor hjortevildtets aktivitet falder sammen med vores myldretid, siger Tina Bilstrup Philipsen, områdechef hos GF Nord med kontorer i Frederikshavn.

Hun tilføjer, at man som bilist skal huske, at hjortevildt oftest bevæger sig i flok. Det betyder, at der er en god chance for, at der er flere dyr lige i nærheden, når man først ser en. Samtidig skal man være ekstra opmærksom, når man kører, hvor der er skov, eng, levende hegn eller lignende.

- Forsøg at bremse og hold for Guds skyld din vejbane. Det er det bedste råd, vi kan give, hvis du som bilist pludselig har en hjort eller lignende stående foran dig på vejen. Det, du ikke skal gøre, er at forsøge at undvige, selv om det ville være en naturligvis refleks, du risikerer at miste herredømmet over bilen og ramme andre, siger Tina Bilstrup Philipsen.

Det er dog ikke kun i årets sidste måneder, at man som bilist skal være ekstra opmærksom på hjortevildt. I maj og juni får dyrene nemlig unger, og derfor er de også mere aktive end normalt i den periode.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...