Udvidelse på 54 kvadratmeter sikrer veteraner et frirum

FREDERIKSHAVN: Der er nu indsamlet 900.000 kroner til at etablere en veteranstue på KFUMs Orlogshjems hjemlige rammer på Understedvej i Frederikshavn.

En lokal indsamlingskomité med borgmester Birgit Hansen i spidsen har sammen med KFUMs Soldatermission fået flotte tilsagn, der nu sætter byggeriet i gang.

I et års tid har indsamlingen til en veteranstue på KFUMs Orlogshjem været i gang.

Denne indsamling er nu afsluttet efter tilsagn om 900.000 kroner.

Lederen af KFUMs Orlogshjem, Poul Nielsen, siger:

- Udvidelsen af hjemmet kommer til at betyde, at veteranerne kan være uforstyrrede i eget lokale. Samtidig kan orlogshjemmet benyttes af alle andre, som det plejer at blive brugt i åbningstiden. Det giver samtidig mulighed for at holde arrangementer.

Poul er allerede ved at drømme om, hvordan de nye kvadratmeter kan udnyttes bedst, og om der måske kan blive plads til et billardbord. Førsteprioriteten er dog, at veteranerne nu får deres eget mødested i Frederikshavn lige overfor Søværnets Skole.

Det er snart to år siden en gruppe veteraner rettede henvendelse til Poul Nielsen, fordi de gerne ville bruge orlogshjemmet som deres faste mødested.

Her er ro og atmosfære

Gennem de senere år er der opstået mange veterancaféer forskellige steder i Danmark, hvor veteraner kan mødes uformelt med ligesindede.

I Frederikshavn var veteran og marinespecialist Alex Therkelsen arbejdet med på indsamlingen.

Alex beskriver hjemmet således:

- Det er et sted, hvor der er ro og en atmosfære, som jeg aldrig har oplevet andre steder. Bare anden gang jeg kom derud, blev jeg genkendt og taget godt imod. Jeg bruger stedet til at møde andre tidligere soldater, hvor vi kan snakke sammen om vores oplevelser.

Mennesker at tale med

KFUMs Orlogshjem i Frederikshavn åbnede i 2010. I løbet af de seneste ni år er hjemmet gradvist indgået i soldaternes bevidsthed og det har fundet sin rolle i samarbejdet med Søværnet. I det nuværende forsvarsforlig har Søværnet samlet flere aktiviteter i Frederikshavn, og fra 2020 er der lokalt udsigt til en lille stigning i antal værnepligtige. Lederen Poul Nielsen glæder sig over, at veteranerne også bruger hjemmet og får bedre muligheder for det fremover:

- Vi har åbent fem dage i ugen, og det betyder, at veteranerne også kan komme ud over de planlagte caféarrangementer. Her er mennesker at tale med og hjemlig hygge.

Mange fonde bidrager

Etablering af veteranstuen betyder, at Orlogshjemmet udvides med 54 kvadratmeter. Det har karakter af en havestue med et godt lysindfald men er samtidig isoleret til helårsbrug. Projektet rummer også en trappelift således at adgangsforholdene sikres for eventuelle kørestolsbrugere.

Der er mange fonde, som har givet tilsagn om deres støtte til projektet. De største bidragydere er Orients Fond, Roblon Fonden, Konsul Georg Jorks Fond, Foreningen Østifternes Fond, Heinrich og Laurine Jessens Fond samt Det Obelske Familiefond.

Forleden lukkede Spar Nord Fonden indsamlingen ved at give det resterende beløb med en flot donation på 160.000 kroner. Der er indgået aftaler med lokale håndværkere, der dog endnu ikke har sat dato for første spadestik. Det planlægges at Veteranstuen kan indvies til Flagdagen 5. september.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...