Tommy Olinsson er maskinchef med tæft for at brygge mjød

FREDERIKSHAVN: I lokalerne, hvor Havnens Fiskesalg tidligere lå, bliver der i øjeblikket kogt solbær, der skal bruges til mjød.

- Jeg er så begejstret for den mjød med solbær, at jeg brygger 500 liter mere, fortæller indehaver af Ny Nordisk Mjød, Tommy Olinsson, der åbnede det lille bryggeri i Søndergade i Frederikshavn tidligere på året.

Det hele startede med æbler i haven.

- Jeg flyttede til byen for ti år siden, fortæller Tommy der er uddannet maskinmester og sejler som maskinchef, hvor han er ude i 6 uger og hjemme i 6 uger.

- I de uger jeg var hjemme måtte jeg jo finde på noget at lave. Og i min have var der to store æbletræer, som gav mange flotte æbler.

- Æblerne gav jeg væk, men til sidst var der ikke rigtig nogle, der ville have dem. Så jeg begyndte at lave mjød, fortæller Tommy Olinsson.

- Mjød er i al sin enkelthed vin, der er lavet på honning, forklarer Tommy Olinsson.

Der går 250 kg. honning til at producere 600 liter færdig mjød.

Man udnytter sødmen i honningen, og det er altid honning der er hovedsmagsgivere, og så tilsættes der frugt.

I en enkelt flaske vil godt 50 procent af flasken være honning.

Det er blandt andet det, der giver mjøden sin søde smag.

Tommy eksperimenterer med forskellig frugt, solbær, aronia, kirsebær og hindbær.

Og der bruges kun lokale råvarer. Ægte bihonning fra Gærum, frugt fra haven eller lokalområdet.

I bryggeriet finder man egetræsfade fra Stauning Whisky med aroniamjød, med bær fra Vrangbæk og kirsebærmjød med bær fra Knivholt, begge med nordjysk honning.

Men Tommy Olinsson laver også gin. Enebær Gin med havtorn og Rosengin med roser fra haven.

Gin’en kan man blande med Ny Nordisk Mjød’s egen Tonic Sirup.

Desuden har Restaurant Gratværk, som de hidtil eneste, fået lavet deres helt egen gin, lavet på enebær og roser.

- Mjød er blevet populært i de seneste år. Og jeg er ikke i tvivl om, at et mjødbryggeri er en god idé.

- I første omgang er det de nordjyske kunder, der ønsker lidt mere kvalitet til både hverdag og fest som vi henvender os til, siger Tommy Olinsson, der gerne holder prøvesmagning for interesserede og har salg fra butikken i Søndergade, samt i udvalgte forretninger.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...