Ønskeboligen kan ende med at blive et håndværkertilbud

KOMMUNEN: Siden Realkredit Danmark i midten af april ændrede krav til, hvor mange penge boligkøbere selv skal stille med, har der været bekymringer at spore blandt danskerne.

Kravet om at kunne stille med 10 procent af boligens værdi fik flere eksperter til at frygte et forøget pres på boligmarkedet, og nu viser tal fra Mybanker, hvilke danskere, der bliver særligt hårdt ramt af det nye krav.

Tallene er baseret på data fra mere end 16.000 boligkøbere.

Her viser det sig, at det kun er 26 procent af alle førstegangskøbere i vort område, der har et rådighedsbeløb på 10 procent eller derover. Blandt 2. gangs købere eller derover er det kun lige over halvdelen, der har det krævede rådighedsbeløb.

Det nye krav kan altså få store konsekvenser for nordjyske boligsøgende.

- Helt konkret vil det betyde, at det beløb, der kan købes bolig for, halveres. En person, der i dag har en opsparing på 200.000 kroner, ville før det nye krav være godkendt til at købe en bolig til 4 millioner kroner, da opsparingen svarer til 5 procent af købsprisen.

- Når udbetalingskravet stiger til 10 procent, kan den samme person kun godkendes til at købe en bolig til 2 millioner kroner, fortæller Nete Sørensen, der er boligekspert hos Mybanker.

Når førstegangskøberne ikke kan komme ind på markedet, får det ifølge Nete Sørensen også betydning for andre boligejere.

- Når færre kan godkendes til at købe bolig, vil det forventeligt også påvirke efterspørgslen, og det vil få en negativ konsekvens for liggetider og prisniveau. Derfor vil et 10 procent krav til udbetaling i runde 2 også ramme de købere, som allerede har en ejerbolig i forvejen og som skal ud og købe en ny.

- De boligejere vil kunne risikere at få en lavere pris end før tiltaget, ligesom det kan forventes, at det vil tage længere tid at få solgt deres nuværende bolig, siger hun.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...