Gymnasieelevernes aktive medvirken i efterårets masseeksperiment har klarlagt nye bakteriestammer

FREDERIKSHAVN: I efteråret 2018 kunne skoleelever over hele landet deltage i Naturvidenskabsfestival 2018 og prøve at lokalisere og finde frem til nye bakterier.

Masseeksperiment 2018 blev gennemført i ugerne 38-41 på skoler og ungdomsuddannelser i hele Danmark og elever fra Frederikshavn Gymnasium var aktive i jagten.

32.397 elever var tilmeldt Masseeksperimentet, og 23.379 gennemførte eksperimentet, herunder indsamlede planteprøver og analyserede dem for eventuel forekomst af mælkesyrebakterier.

Formålet med Masseeksperimentet 2018 var at involvere danske skoleelever i et naturvidenskabeligt baseret eksperiment, hvor eleverne skulle deltage i den praktiske del af eksperimentet og samtidig skulle lære om de gode og sunde bakterier.

Eksperimentets mål var at beskrive mangfoldigheden af mælkesyreproducerende bakterier, der forekommer naturligt på planter i Danmarks natur og dermed afdække allerede kendte bakteriearter samt ikke mindst hidtil ukendte bakteriearter af mælkesyreproducerende bakterier.

Og det gav pote i en grad, forskerne ikke havde forventet.

Elevernes succesfulde nye bakteriefund er fordelt over hele Danmark.

De nye arter er der i 4 tilfælde kun fundet et enkelt eksemplar af.

Resultaterne gav sig udslag i indsamling og registrering af 11.142 indsendte prøver.

Heraf var 3.906 unikke, rene bakteriestammer, 3.212 var kendte bakteriestammer, 649 var ukendte, nye bakteriestammer, og 10 var altså helt nye bakteriearter.

Frederikshavn Gymnasium optræder sammen med elever fra Sæbygårdskolen adskillige gange på listen med bakteriestammer med de besynderligste navne.

Der er alt fra Weissella Cibaria og Minor over Pediococcus Pentosaceus og Mesenteroides til Leuconostoc Mesenteroides og mange flere, der er fundet i Frederikshavn og Sæby.

Forsker Preben Nielsen har stået i spidsen for arbejdet med de tusindvis af elev-prøver, som er blevet analyseret i Novozymes laboratorier.

Han forklarer, at de bakterier eleverne har indsamlet og analyseret på sigt kan blive grundstenen i nye produkter baseret på naturens egne ingredienser.

Det kan eksempelvis være mere naturlig fodertilsætning til dyr, nye måder at forlænge brøds holdbarhed på eller måske endda en effektiv behandling af maveonde.

Han er imponeret over hvor mange, der har kastet sig over årets eksperiment.

- Jeg havde måske håbet på, at vi kunne finde enkelte nye bakterier, som vi kunne arbejde videre med. Men faktum er, at vi har fået omtrent 700 prøver, der indeholder nogle bakterier, vi ikke umiddelbart kender i vores database, siger han.

Hvis du vil se, hvor baktierne er fundet så tjek ind på hjemmesiden: https://naturvidenskabsfestival.dk/masseeksperiment og se under resultater.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...