FREDERIKSHAVN: Når man tager turen rundt på det nye Frederikshavnertorv kommer man i selskab med en masse interessante brosten, som alle gemmer på en lille hemmelighed.

Og hvis man prøver at vriste de gode historier ud af stenene på det nye Frederikshavnertorv, så kommer man tæt på en række mennesker, som alle har det til fælles, at Frederikshavn har en stor plads i deres hjerte.

I de kommende uge vil vi gå tæt på hemmeligheden bag stenene, og første sten i rækken lyder teksten KMHELGE GULD 26 09 20.

Se det er en historie om et forholdsvist nyt venskab, et guldbryllup og om gaven til dem har alt.

Karen Margrethe og Helge Engelbrecht som blev gift den 26. september 1970, er begge kendte skikkelser i Frederikshavn. Karen Margrethe arbejdede i mange år som borgmestersekretær og var bl.a. i 1987 medstifter af HXE ringen.

Helge Engelbrecht var lærer på Bangsbostrand Skole, og har bl.a. spillet i Black Bottom Stompers og Papa Dap’s orkester samt i Alpha Big Band.

I 1995 flyttede Karen Margrethe til Uganda for at tiltræde et nyt job for DANIDA, hvor hun bl.a. stod for tilrettelæggelse og afvikling af valg.

Helge fulgte efter et år senere.

I Uganda startede Helge sammen med andre medfølgende ægtefæller en restaurant, som endte med at blive byens bedste.

Ved siden af de mange praktiske opgaver i restauranten, spillede han også i restauranten sammen med to fra Congo og en fra Danmarks Statistik samt i et andet orkester, som hed ”Powercut”.

Det blev til seks år i Uganda, inden turen gik videre til Nicaragua hvor de boede i 4 år.

Herefter flyttede Helge tilbage til Frederikshavn for at genoptage sit lærerjob på Bangsbostrand Skole.

Karen Margrethe forsatte med at arbejde i udlandet og hun nåede i sit arbejdsliv, at arbejde for mange forskellige organisationer i elleve lande: Namibia, Cambodia, Sydafrika, Kirgistan, Albanien, Uganda, Nicaragua, Montenegro, Sri Lanka, Equador og Tajikistan.

Efter endt arbejdsliv, er den mørke frederikshavnske vinter blevet skiftet ud, med det lidt lunere klima øst for Malaga i Spanien.

Her tilbringer Karen Margrethe og Helge de fleste vintermåneder, mens sommeren nydes i Danmark, i sommerhuset i Napstjert.

I Malaga spiller de bl.a. golf, og Karen Margrethe er formand for menighedsrådet, mens Helge spiller i den Danske Klub.

Og det var netop her i den Danske Klub, at de ved en festlig sammenkomst for fem år siden, mødte Jens og Grete Halveg, som også nyder vinteren under de sydlige himmelstrøg.

De kendte ikke hinanden i forvejen, og det morsomme var, at det viste sig at de næsten var naboer i Napstjert.

Men de havde aldrig mødt hinanden i Danmark.

Efterfølgende har det udviklet sig til hyggeligt venskab, med mange gode sammenkomster både her i Danmark og selvfølgelig i Malaga.

- Vi har simpelthen haft så mange gode timer sammen siden vi mødtes, og da Karen Margrethe og Helge havde guldbryllup i september, skulle vi jo finde på en gave.

Og hvad giver man til dem der har alt. Jeg kom i tanke om, at de selvfølgelig skulle have en sten på det nye torv.

Stenen fik de som et gavebrev og de kunne derefter selv vælge, hvad der skulle stå på den fortæller Grete Halveg.

Sjovt nok, blev Karen Margrethe og Helge’s kobberbryllup i 1983 også markeret i byen.

Dengang havde man fra handelsstanden fået ideen om at fejre et bryllup, et kobberbryllup og et sølvbryllup på den samme dag. Det blev fejret med tale af borgmesteren, samt kørsel med de tre brudepar gennem byen i åbne veteranbiler.

Nu er de også fejret med en sten på det nye torv, og Karen Margrethe og Helge er stolte af den.

De er begejstrede for udformningen af det nye torv og glade for placeringen af deres sten.

Sidder du også med en god historie til en af stenene, er du velkommen til at sende en mail til redaktion.lokalavisen@nordjyske.dk.

Så vil vi vælge mellem de indkomne forslag.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...