Hanse: Skulle jeg leve mit liv om, så skulle det ikke være anderledes

FREDERIKSHAVN: I forbindelse med købstadens jubilæum sidste år var der særlig et ord, der gik igen og igen i de mange skåltaler - nemlig stolthed.

Stolthed over at være frederikshavner, stolthed over det, som købstaden har udviklet sig til, og stolthed over at det er sket på trods - altså helt ved egen indsats.

Men meget af stoltheden ligger tilbage i det Frederikshavn, som buldrede afsted i 70’erne.

Kan det krasse frederikshavnske vid - og den selvforståelse, som ikke mindst 70’ene grundlagde i byens borgere, så bruges til et nyt løft af købstaden, her hvor vi står på tærsklen til 2020?

Det spørgsmål kan man måske finde svar på ved at se tilbage til 70’erne.

Og det gør Lokalavisen her over de næste mange uger

Vi har snakket med en række af de folk, der var unge i 70’erne - og som flyttede og skabte noget.

Læs med og bliv klogere på 70’erne.

Måske er der ideer at hente for fremtiden.

I dagens udgave, ser vi tilbage på det Frederikshavn, som 71-årige Johannes (Hanse) Strandby Sørensen levede i.

- Det gik bare derudad i 1970erne, men vi fik ikke noget forærende.

- Nøgleordet var vilje. Vilje til at føre tingene ud i livet. Komme videre.

- Det var hårdt. Hver eneste dag.

- Men det var gode år faktisk helt frem til 1978. Ingen restriktioner.

- Det kørte, som det skulle, for vores erhverv.

Johannes (Hanse) Strandby Sørensen ser tilbage på sine mange aktive år som fiskeskipper på FN 293 ”Jørgen Strandby”. Kutteren blev ophugget i 1993, hvorefter han købte en ny FN 293 med navnet ”Søren Strandby” og samtidig sikrede generationsskiftet, da en søn for nogle år senere tog over som 6. generation af fiskere, der også tæller Arne Strandby Sørensen - i mange år var en meget aktiv og vellidt formand for Frederikshavn Fiskeriforening.

Restriktioner

- Alt fungerede på fiskerihavnen i Frederikshavn, indtil politikerne begyndte at blande sig i fiskeriets forhold med restriktioner, som gjorde det svært for os, og vi måtte igennem en ødelæggende konflikt, der blandt andet betød blokade af havnen. Samtidig fik vi den opfattelse, at Frederikshavn havn mere og mere interesserede sig for de to værfter og de tre færgerederier og stadig mindre for fiskeriet.

Johannes Strandby Sørensen fiskede i alle de aktive år industrifisk i Kattegat hovedsagelig ved Anholt, og han landede altid fangsten på fiskeauktionen i Frederikshavn.

Han købte sin første kutter som 22-årig i januar 1969 og blev således en aktiv del af den udvikling, som på alle områder prægede erhvervslivet i Frederikshavn.

Foregangsby

- Vi blev foregangsby med en flåde på omkring 30 stålkuttere, og så var der yderligere over 100 almindelige kuttere, som landede deres fangster i Frederikshavn. De lå i lag i den nye fiskerihavnen, som blev indviet i 1957. Vi knoklede. Hele familien var med, når vi selv kølhalede på Mortensens skibsværft. Reparerede og malede. Ikke tid til nogen egentlig ferie. Bare sådan nogle småture.

- Men det var gode år, hvor der kun var to ting, der talte nemlig familie og arbejde. Der var ikke tid til andet, hvis vi ville følge med i den næsten hæsblæsende udvikling. Min kone Birgit sørgede for, at alt fungerede på hjemmefronten. Ingen fritidsinteresser, ingen sport - og kommunalpolitik måtte andre interessere sig for så længe, alting kørte på skinner. Og det gjorde det i 1970erne før de hårde tider pludselig blev en realitet.

Holdt ud

Johannes Strandby Sørensen lægger ikke skjul på, at han sammen med sine kolleger oplevede

nogle år, som det var svært at komme igennem for fiskeriet. Men han holdt ud. Familien holdt ud og kan i dag glæde sig over, at sønnen Søren Strandby har overtaget roret.

- Jo, vist var det hårde år, men det var også gode år, fordi vi havde viljen til at kæmpe os igennem.

Det blev et problem med det danske fiskeri, men det er heldigvis igen blevet et godt erhverv, og når jeg ser tilbage på udviklingen i 1970erne og frem, må jeg nok indrømme, at skulle jeg leve mit liv om, så skulle det ikke være anderledes.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...