Prisvinder var gæstesolist i Bangsbostrand Kirke

FREDERIKSHAVN: Bangsbostrand Kirkes organist har en ganske særlig evne til at skabe nytårsstemning, og det skete også fredag aften - selv om Niels Ole Sørensen i sin velkomst måtte erkende, at han synes, at der efterhånden var gået en rum tid siden det nye år blev ringet ind.

- Men vanen tro er vi klar til at trække proppen af den boblende musiske champagne i denne weekend i uge 2, sagde Niels Ole Sørensen, der i aftenens anledning havde skiftet kirkeorglet ud med sin forrygende hammondorgel og havde fundets sammen med sine trio-legekammerater fra Organic3 - nemlig trommeslager Esben Bach og guitarist Uffe Steen - i sig selv en magtfuld musikalsk konstellation, som i nytårskoncerternes anledning også vanen tro var udvidet med en gæstesolist - i år tenorsaxofonisten Jan Harbeck.

Ud over Niels Ole Sørensens mangeårige samarbejde med netop Jan Harbech, så var der også en ekstra god grund til at invitere ham til nytårskalas i Bangsbostrand Kirkes sydfløj netop i år.

Han var nemlig en af to jazzmusikere, som modtog den prestigefulde Ben Webster Pris i 2018.

Og det var netop Ben Websters særlige sound og hans sjælfulde spil, der i sin tid inspirerede Jan Harbeck til at spille saxofon, selv om Niels Ole Sørensen humoristisk påpegede, at den musikalske grundskoling nu var kommet gennem kirkekoret i Vesterkær Kirke i Aalborg.

- Her mødte en ung mand op og søgte om en basstilling i koret, så på den måde har jeg også del i Jans musikalske udvikling, sagde Niels Ole Sørensen med et bredt smil, som høstede stort bifald i den stopfyldte sydfløj.

Det blev nu ikke til mange år i kirkekoret for Jan Harbeck lagde vejen fra Aalborg til København - overlod sangen til andre og helligede sig saxen og er i dag en af de ypperste blandt danske saxofonister.

Han hører til den gruppe af jazzmusikere, som bekender sig til den store tradition fra swingtiden, men er samtidig med til at forny genren og give den et personligt præg.

Og det lod sig mærke i den boblende og medrivende koncert fredag, hvor Jan Harbech i alle sine eminente soli var i pardans med sin instrument, så ikke alene sounden, samspillet og det melodiske overskud betog - det gjorde de mange understøttende dansetrin med saxen afgjort også. Saxen og Jan Harbech havde deres helt eget liv i disse momenter.

Når man sætter fire blændende musikere sammen med et veloplagt publikum skal der opstå sød musik og det skete også.

Publikum var lydhør og anerkendte gang på gang de mange fine solistiske præstationer - og der var da heller ikke uden grund stående ovationer efter andet sæt, som udløste det traditionsrige ekstranummer skåret over salmen - Du som har tændt millioner af stjerner.

Inden havde vi været på en skønsom vandring gennem jazzklassikere, blues, bossa’er og meget andet - mange skrevet af Niels Ole Sørensen selv. Også den metier mestrer han.

Som altid var der i pausen servering, så vi kunne gå til andet sæt velbespiste og sige farvel og tak kort før 23 med masser af musik i øregangene efter endnu en skøn nytårskoncert i Sydfløjen.

Også i aften lørdag er der koncert med de fire begavede musikere, så dem, der ikke har oplevet dem på slap line endnu får chancen kl. 19.30.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...