Måske katalysator for den svære samtale om døden

FREDERIKSHAVN: ”Kære Kim Larsen! Håber, der er fest og farver i De dødes Land. Hilsen Charlie 9 år.”

Sådan lyder det i en af de mange hilsner på den Mindevæg biblioteket satte op i forbindelse med, at der i oktober og november måned var særligt fokus på temaet ”Liv & Død”.

Kom og skriv en hilsen eller tegn en tegning til en du har mistet og savner, lød opfordringen, og det var der en hel del, der benyttede sig af.

”Hej Olde! Mig og Laurits savner og komme hjem til dig og få kager og ”sodawoj”, men vi savner også dig rigtig meget! Hilsen Laurits og Emilie.”

- Nogle af teksterne er helt tydeligt skrevet af børn, mens andre sikkert har fået hjælp af en voksen, og det er her vi tror, at der er skabt en åbning for at tale om et svært emne, mener bibliotekar Pernille Lisborg.

Biblioteket har ingen faktuelle tal på, om efterårets tema ”Liv & Død” har flyttet noget, men målt på besøgstal og interesse, så har det sat noget i gang.

En række spændende aktører har hjulpet biblioteket med at anskue temaet fra forskellige vinkler. Fælles for dem alle er, at de på hver deres måde har haft døden tæt inden på livet.

Historiske beretninger om dødsstraf i Danmark, en retsmedicinerens møde med døden – ofte på den brutale måde, eller om det at ville døden, men trods alt at vælge livet.

Kontrasterne blev trukket op til fortællinger om dem, der sætter livet på spil for at redde andre under 2. verdenskrig, og drabschefens egne oplevelser fra forbrydelsens verden.

Forfatter Helle Helle satte punktum med udgangspunkt i sin seneste roman ”de”, der skildre livet og døden.

Biblioteket har også haft fokus på, at der rundt om i verden findes vidt forskellige traditioner og ritualer, når det handler om det sidste farvel eller at mindes en afdød.

De mexicanske helligdage ”Día de los Muertos” var temaet i børnebiblioteket, for at illustrere en helt anden og mere festlig måde at mindes de afdøde på.

Fotograf Klaus Bos udstilling ”På rejse med døden” har været aktuel på bibliotekets gallerigang i en lille måneds tid, og den har haft rigtig mange besøg.

- Vi har jo været heldige, at der på landsplan har været stort fokus på og debat om Halloween kontra Allehelgensaften, som måske også har givet anledning til at god snak om døden og livet.

- Målt på besøgstal og interessen for både udstilling og foredrag, samt børnenes tekster til nogen de savner, så tror vi på, at der er blevet skabet et rum, hvor der kan sættes ord på det, der for mange er rigtig svært at tale om, siger Pernille Lisborg.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...