Nytårets øjenskader skal udryddes - sikkerhedsbriller er løsningen

FREDERIKSHAVN: Øjenskader udgjorde hver tredje fyrværkeriskade sidste år.

Årsagen er, at alt for mange glemmer sikkerhedsbrillerne.

Det ønsker Louis Nielsen Frederikshavn at lave om på og uddeler derfor gratis sikkerhedsbriller i butikken mellem jul og nytår.

- Alt for mange glemmer sikkerhedsbrillerne. Det kan derfor ikke siges nok, hvor vigtigt det er at huske dem, når det går løs nytårsaften.

- Det gælder lige meget om du er barn eller voksen, tilskuer eller du selv affyrer fyrværkeriet, siger Søren Larsen, overlæge på Odense Universitetshospital og tilknyttet Ulykkes Analyse Gruppen.

Han bakkes op af sin kollega Jens Lauritsen, overlæge og ph.d. hos Ulykkes Analyse Gruppen:

- Sikkerhedsbriller er den bedste måde at forebygge øjenskader. Det gælder, hvis du selv skal affyre fyrværkeri eller blot kigge på. Langt størstedelen af de ramte kunne være stort set uskadte med briller. Det er meget sjældent, at vi registrerer alvorlige øjenskader med sikkerhedsbriller, fortæller Jens Lauritsen.

Optikerkæden Louis Nielsen støtter op om budskabet og ønsker at komme øjenskaderne til livs.

- Én øjenskade er en for meget. Sammenholder vi de seneste ti års skadesstatistik kan vi desværre konstatere, at antallet af skader i det store hele er uændret.

- Det ønsker vi at ændre på. Vi skal passe godt på vores øjne hele året, men det er specielt vigtigt at beskytte dem nytårsaften, fortæller Pernille Lindhardt Mikkelsen, der er klinisk fagspecialist hos Louis Nielsen.

Sidste år skete størstedelen af fyrværkeriskaderne som følge af defekt fyrværkeri, hvor raketten eller batteriet opførte sig anderledes end beskrevet på pakken.

Således var næsten 90 procent af samtlige fyrværkeriskader var forårsaget af lovligt fyrværkeri.

- Det viser hvor vigtigt det er at følge sikkerhedsrådene nytårsaften og bære beskyttelsesbriller, for selv om vi selv gør alt rigtigt, kan vi i sidste ende ikke vide, hvordan fyrværkeriet opfører sig og om der er fejl, som får det til at eksplodere tidligere eller anderledes end det var tiltænkt, fortæller Pernille Lindhardt Mikkelsen.

Louis Nielsen går til kamp mod øjenskaderne og Louis Nielsen Frederikshavn har derfor indkøbt et parti sikkerhedsbriller, som butikken uddeler gratis i butikken mellem jul og nytår.

Brillerne kan hentes i butikken den 27.-29. december.

Butikken har et begrænset antal, og kan ikke love briller til alle, så chefoptiker Charlotte Olivius opfordrer til at komme ned i butikken og sikre sig et par sikkerhedsbriller.

- Vi ønsker at nedbringe antallet af øjenskader, og det gøres effektivt med beskyttelsesbriller, fortæller Pernille Lindhardt Mikkelsen.

De seks sikkerhedsråd nytårsaften

I samarbejde med Analyse Ulykkes Gruppen giver Louis Nielsen seks råd forud for nytårsaften:

Brug altid sikkerhedsbriller

Tænd aldrig fyrværkeri, når du holder det i hånden

Hold sikkerhedsafstand og læn dig aldrig ind over fyrværkeriet

Gå aldrig tilbage til en fuser

Brug aldrig ulovligt fyrværkeri

Vær en god rollemodel og vis dine børn, hvordan de skal håndtere og affyre fyrværkeri korrekt

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...