Gæsteudstiller i Galleri Virak udtrykker sin hjemlængsel gennem penslen

FREDERIKSHAVN: Galleri Virak holder sin første gæsteudstilling med den færøske kunstner Eydna Kjeldnæs.

Hun har ikke altid malet, men hun har altid elsket farver. Og siden hun tog skridtet og købte farver og pensel, var der ingen vej tilbage for kunstner Eydna Kjeldnæs.

For så snart hun har tid, finder hun penslen frem.

- Hvis du spørger min mand, siger han nok, at jeg er for meget i mit atelier. Så tit jeg kan, går jeg derud og arbejder lidt. Ellers sidder jeg bare og glor, Jeg befinder mig godt imellem pensler og lærreder, siger Eydna med et skævt smil.

Det også med penslen i hånden, at hun tænker på sit fødested på Færøerne.

- Jeg er meget inspireret af Færøerne. Jeg tror, det er længslen, siger Eydna med mildhed i øjnene.

- Jeg har været så heldig at have en mor der var fantastisk kreativ og som altid lod mig være med i sine gøremål, så betegnelsen “selvlært” holder ikke helt hos mig. Så langt tilbage jeg kan huske, har jeg tegnet og leget med farver.

Færøernes særlige farvepoesi fascinerer Eydna. Det ses i hendes billeder, at opvæksten i den særegne færøske natur, dens særlige lys og de skiftende farver danner grundlaget for hendes farvesprog.

- Færøerne fylder ikke meget på verdenskortet, men min opvækst på de stormomsuste øer har dannet minder og indre billeder, som er min basis for at male, siger Eydna.

De firkantede og trekantede huse og fjelde i klare lysende farver skaber en motivverden for Eydna, hvor det centrale er bygden ved havet under det store fjeld. Det allesteds nærværende hav og bygderne med de mangefarvede huse er midtpunkt for Eydnas længsel og inspirationen for hendes billeder.

Udstillingen i Galleri Virak har fernisering lørdag den 12. januar kl. 11 og den kan ses indtil midten af marts.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...