Gode råd fra den lokale landinspektør

FREDERIKSHAVN: Dagene er blevet lysere og længere, og frederikshavnerne har for alvor sat jagten ind på den kommende bolig.

I en købssituation er mange skarpt fokuseret på huset og ser alene her muligheden for at udleve ens drømme.

- Men det er også vigtigt at rette opmærksomhed på andre forhold ved ejendommen siger Anders Brønnum, afdelingsleder ved landinspektørfirmaet LE34 i Frederikshavn, der her giver tre gode råd til, hvad kommende boligejere især skal være opmærksomme på i deres søgen efter drømmeboligen.

I salgsopstillingen er størrelsen på grunden anført, men der er ingen garanti for, at oplysningerne er korrekte.

Er skelpælene ikke til at finde, er det en god idé at bede sælger om at vise dem, for du risikerer at købe et mindre grundareal, end du tror.

Hvis hækken til naboen for eksempel er placeret to meter inde på din grund, betaler du for et areal, du ikke kan bruge.

- Har naboen brugt arealet i mere end 20 år, kan vedkommende have vundet hævd over den del af grunden, der ifølge papirerne burde tilhøre dig, siger Anders Brønnum.

Ligeledes bør du tjekke, om oplysningerne fra BBR om bygnings- og boligarealet stemmer.

Fra starten af 2018 trådte det nye bygningsreglement BR18 i kraft, og dermed behøver man ikke længere anmelde mindre byggerier som skure eller carporte på forhånd, så længe arealet af sekundære bygninger samlet ikke overstiger 50 kvadratmeter. - Trods disse ændringer skal du som boligejer stadig leve op til byggetekniske regler og krav i lokalplaner eller servitutter. Kommunen kan for eksempel have reserveret et område af grunden til fremtidige udvidelser af vejen, eller der kan ligge en ledning i jorden, der gør, at du ikke må bygge til, som du havde forestillet dig, siger Anders Brønnum.

Det er ærgerligt at begynde relationen til din nye nabo med uvenskab, men hvis en uafsluttet strid om hækkens højde eller skurets placering har stået på med din forgænger, risikerer du at arve en konflikt.

Det kan derfor være en god idé at snakke med din kommende nabo på forhånd og få en dialog om eventuelle problemer. Vedkommende har sandsynligvis lige så lidt interesse i splid som dig.

- Og er der tvivl om mit og dit, kan du stille som vilkår, at skellet skal afsættes på forhånd. Dermed sikrer du klare linjer mellem dig, sælger og din kommende nabo, siger Anders Brønnum.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...