Rekordmange klamydiatilfælde blandt unge i Frederikshavn Kommune

KOMMUNEN: Siden 2012 har Sundhedsstyrelsen ført regnskab over antallet af klamydiatilfælde i Frederikshavn Kommune for unge i alderen 15-29-årige, og dugfriske tal afslører, at antallet af diagnosticerede tilfælde er højere end nogensinde.

Helt præcist blev 27,8 per 1000 indbygger i den omtalte aldersgruppe testet positive for klamydia i det forgangne år, hvilket altså er det højeste antal i alle de år, som Sundhedsstyrelsen har ført regnskab.

Rapporten afslører ydermere, at mænd procentuelt oftere har sygdommen end kvinder.

Således er positivraten for mænd i alderen 15-29 år i 2018 18,1 procent, mens den for kvinder blot var 11,5 procent.

Der hersker en stereotyp om, at mænd ikke er glade for at gå til lægen, og kigger man på testraten i Frederikshavn Kommune i denne konkrete sag, kunne noget tyde på, at stereotypen er sand.

Tallene afslører nemlig, at kvinderne i det forgangne år har været væsentlig bedre til at komme til lægen og blive testet, end mændene har.

Testraten for mændene lå i 2018 på 13 procent, mens den for kvinderne lå på 30,4 procent.

- Tallene viser helt tydeligt, at de unge nordjyder ikke bekymrer sig om at få en sexsygdom.

- De er derimod er meget opmærksomme på ikke at blive uønsket gravide.

- Det taler for, at de seneste årtiers forebyggelse har slået helt fejl. Kampagner og oplysningsarbejde kan altså ikke stå alene, men skal tænkes sammen med forebyggelse og behandling, lyder det fra Lene Stavngaard, national chef i Sex & Samfund om klamydiatallene fra Sundhedsstyrelsen.

Lene Stavngaard mener, at der er nogle strukturelle barrierer i vejen for, at der bliver testet nok unge, og det kræver politisk handling:

- Vi mangler en højere politisk prioritering af unges seksuelle sundhed!

Årsagen til, at det er så svært at få de unge til at gå til lægen, er ifølge Sex & Samfunds nationale chef, at der i høj grad mangler ungevenlige alternativer, når det kommer til at blive testet for sexsygdomme.

- De unge er notorisk svære at få til lægen, og det er en misforståelse at tro, at det kun er fordi, de synes, at det er pinligt. Det skyldes i høj grad også besværet omkring tidsbestilling, og at man som ung typisk vil blive nødt til at tage fri fra uddannelse eller arbejde for at kunne møde op hos lægen, siger Lene Stavngaard.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...