Håndværkerne har forladt kirken, så nu mangler sidste finish bare inden højmessen 18. november

FREDERIKSHAVN: For godt et år siden blev Frederikshavn Kirkes døre lukket i for sidste kirkelige handling for en tid.

Kirken har nemlig gennemgået en gennemgribende renovering. Håndværkerne har lagt sidste hånd på arbejdet i kirkerummet og i denne uge skal kirkens store orgel intoneres.

Det har været skilt af til mindste pibe, så velklangen skal genfindes og det tilmed i et rum, som akustisk er blevet anderledes - så det er lige med at finde lyden til rummet.

Den første officielle handling i det nye kirkerum løber af stabelen 18. november, hvor biskop Henning Toft Bro er liturg ved åbningsgudstjenesten kl. 10.

Samme aften kl. 19.30 bydes der til åbningskoncert med et orkesterværk for fløjte, som er skrevet til lejligheden af kirkens organist Thomas M. Kursch.

Fløjten er betroet Michala Petri, som akkompagneres af Nordjyske Strygere, så det skal nok blive en festlig musikalsk aften.

At renoveringsprojektet har været en ordentlig mundfuld kan man bare spørge menighedsrådsformand Steen Hviid Mortensen om.

Hans to formands-år ind til nu har nærmest været et stort byggemøde.

- Men det har været sliddet værd, siger han.

Øjnene stråler af tilfredshed over resultatet.

- Jeg synes at ændringerne virkelig har fremhævet denne store, flotte korskirke, siger Steen Hviid Mortensen, som håber at kirkegængerne vil tage godt imod resultatet.

Hele kirken har omtrent været brækket op. Der er isoleret og lagt varme i gulvene, hvor korsvejene er beklædt med en diskret grå klinke og fladerne under de renoverede og nyådrede bænkerader er beklædt med olierede egeplanker.

Også kirkens vægge er blevet renset, og hvælvingerne repareret og malet.

Michael Anchers altermaleri er pillet ned og sendt til restaurering, hvor der også kommer en ny indramning på maleriet.

Væk er den tunge brune rammemaling. I stedet fremtræder rammen nu i olieret træ med en guldbeklædt kantliste ved selve maleriet - og det fremhæver virkelig Michael Anchers mesterværk.

I bunden af kirken rejser der sig store egetræskabe, som rummer nogle af de faciliteter, der egentligt ikke vedkommer de kirkelige handlinger - nemlig alt det, der skal til for at holde kirken ren.

- Vi har prioriteret at renoveringsprojektet også skulle omfatte ordnede forhold fro vore ansatte - og det synes jeg er lykkedes på en meget diskret måde, siger Steen Hviid Mortensen.

Belysningen er forbedret med ny LED belysning, mens de blyindfattede ruder skal bevares.

- Vi har hentet inspiration fra mange andre kirker, men har også fået renoveret vore fem store lysekroner, så de har LED-pærer også, siger Steen Hviid Mortensen der glæder sig til at vise den Danmarks næstrummeligste kirke frem for kirkegængerne.

- Jeg håber de kan lide det udtryk, som kirken har fået.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...