FASCINATION: Laurits Nielsen er vild med historiske kanoner og har tidligere bygget 18 kanoner til voksne og nu tre til børn

FREDERIKSHAVN:- Om du må kalde mig kanonkonge? Jeg plejer at gå under Krudtkarl. Men kald du mig bare kanonkonge, svarer Laurits Nielsen og griner. Og jeg har nok ramt mere plet med kanonkonge, end jeg regnede med, da 65-årige Laurits Nielsen begynder at fortælle.

- Jeg har været fascineret af kanoner, siden jeg var 14 år, Fascinationen startede helt præcis i forbindelse med Frederikshavns 150 års by jubilæum, hvor Søværnet skød med de historiske kanoner på Nordre Skanse i Frederikshavn. Det ville jeg virkelig gerne prøve, tænkte jeg den gang.

Han har også arbejdet med krudt professionelt, og det vender vi lige tilbage til. For vi skal lige præsentere de tre små kanoner, som Laurits har skabt til de historiske dage ved Krudttårnet, som i år har fokus på aktiviteter til glæde for børn. Tre kanoner, som de forventningsfulde børn kan prøve at ramme den svenske fregat med. Selvom de ikke siger bang, er børn anno 2020 spændte på at få lov til at skyde. En dreng har glædet sig i flere dage, fortæller hans farmor, mens Laurits myndigt og venligt forklarer, at kanonen skal lades af en kanonkommandant, sådan er det med søkrig.

Laurits Nielsen kom med i Tordenskjoldsdagene, fordi han var den rette mand, da initiativtagerne havde brug for en mand med forstand på kanoner.

- Jeg havde bygget min første kanon til det historiske skib W.Klitgaard i 1988, som vi fyrede af ret tit, og nu havde de brug for kanoner og krudt til at lave de søslag i Frederikshavn Havn, fortæller han.

Den gang i sluthalvfemserne arbejdede Laurits Nielsen på Ammunitionsarsenalet ( kaldet Krudten) i Elling og havde derfor også et netværk indenfor kanoner.

- Så det lykkedes med at skaffe 17 Bofors kanoner. De havde aldrig været brugt. Der stod 50 Boforskanoner på Stevnsfortet, og vi fik foræret 17, fordi de ansvarlige kendte mig og havde hørt om vores projekt i Frederikshavn.

De 8 meter lange nye 50 kanoner, skulle egentlig været foræret til Letland, men den aftale blev droppet, og pludselig en dag ankom de 17 kanoner til Elling Produktionsskole, som fandt på Tordenskjoldsdagene i sin tid.

-Vi kiggede noget, for vi skulle kun bruge en kanon på 1.5 meter, og de var godt nok store, husker Laurits Nielsen.

Nå men så gik det som bekendt slag i slag. Tordenskjolds Soldater Fladstrand Artelleriet blev en del af kanonkongens fritid, og han fik lov at skyde med kanoner, som han havde drømt om som ung.

- Men de senere år, har havnen ikke kunne give os lov til at lave de søslag, og vi fik i stedet landsbyen her ved Krudttårnet, hvor vi laver aktiviteter for børn. Derfor synes jeg det var oplagt, at bygge børnekanonerne, og de har naturligvis de oldenborgske farver, den røde og gule, som historiske kanoner fra 1700-tallet har i hele Danmark. De er sortkrudtskanoner. Det vil sige, at man brugte krudt og kugler til at fyre mod fjenden. På børnenes kanoner bruger vi ikke krudt, men vi skyder med kardus, som ligner dem, man brugte i søslagene.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...