Sådan lyder Frederikshavn Bryghus bud på en rigtig juleøl

FREDERIKSHAVN: Hvad byder vi gæsterne på i julen – og hvad er juleøllen særlig god i selskab med?

Juleøl ser ud til at være øl, hvor der er skruet op for kuløren, sødmen og alkoholprocenten.

Men er en juleøl bare en mørkere, sødere og stærkere øl? Ikke nødvendigvis, og derfor kan fornægtere af juleøl måske alligevel finde en lejlighed til, at skåle med en af de mange nye typer ”højtidsbryg” der produceres i dag.

Vi vil her gerne give et par tips med på vejen til at finde øllet til julemaden.

Jólnir er Frederikshavn Bryghus bud på en rigtig juleøl, inspireret af den nordiske mytologi.

- Jólnir var et heite, det vil sige et dæknavn for Odin og betyder ”Julens herre”, forklarer Lars Trie indehaver af Frederikshavn Bryghus.

- Vi ved, at Odin ved vintersolhverv uddelte frugt og nødder til sine krigere.

- Det er her fra konceptet om gavegivning af julemanden stammer, medens den symbolske gavegivning er af langt ældre dato som vi vil se om lidt.

Julebryggen der er på 5.8% vol. er lavet på en opskrift af Tom Shafferhans, som er ny brygmester på Frederikshavn Bryghus. Opskriften er en smule anderledes end de fleste andre julebryg, som er belgisk inspireret, krydret og med en lidt tør smag.

I duften fornemmer man frugter og karamel, samt nuancer af vanilje og kanel, næsten som en kold ”Apfelstrudel” (østrigsk æble kage).

Kroppen er slank, ung og lækker, derfor er Jólnir let drikkeligt, såvel til julesilden og på en lun sommeraften.

I eftersmagen fornemmes kanel og nelliker, der sammen med en afbalanceret smag af humle og karamel fuldender smagsoplevelsen.

Pebret aromaer fra gæren afslører deres belgiske oprindelse gør, at man glæde sig til den næste slurk.

For kendere kan det oplyses, at øllen har IBU 32 som er en værdi der beskriver øllens bitterhed og EBC 35 som siger noget om farven.

Jólnir er en frisk let drikkelig kobberfarvet øl, som passer rigtig godt til julens frokoster.

I stil med vin handler det generelt om, at tage de lyse øl til de lette retter, og de mørke og tungere til f.eks. flæskestegen og anden. Men nogle kan være krydrede, så det er en god idé at prøvesmage øllet først.

Serveringstemperaturen kan der også være lidt tvivl om. Derfor kan en god tommelfingerregel være, at serveringstemperaturen skal ligge cirka 2 grader højere end alkoholprocenten.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...