Harmonika er så meget mere end træk og slip

FREDERIKSHAVN: En flok halvgamle mænd, sømandsviser og lidt folkedans - det er nok det, de fleste tænker på, når snakken falder på harmonikamusik.

Netop dette vil festivalen Squeezebox gerne gøre op med, når dørene for tredje år i træk slås op til en dag i harmonikaens tegn 18. august i Det Musiske Hus.

Der vil være en meget bred palette af forskellige orkestre og kunstnere, der alle har det tilfælles, at harmonikaen på en eller anden måde indgår. Der vil med garanti være noget for enhver smag.

- Det er netop det, der er hele meningen med festivalen, forklarer Mette Duedahl Pedersen, der er en del af festivalledelsen og fortsætter:

- Vi vil rigtig gerne vise harmonikaens kapacitet og de mange forskellige genrer og konstellationer, som den kan udfolde sig i.

Faciliteterne i Det Musiske Hus i Frederikshavn, der er udpeget som regionalt spillested, er som skabt til et arrangement af denne slags, og musik- og udviklingschef i Det Musiske Hus, Jens Ole Hvid Amstrup, var derfor hurtig til at sige ja, da Mette foreslog, at der skulle være en årlig festival med fokus på harmonikaen.

- Jeg synes, det var en genial idé. Alt for mange forbinder harmonikaen med sømandsviser og andet gammeldags musik, men med denne festival vil vi netop gerne vise harmonikaen i et bredt genremæssigt perspektiv, samtidig med at vi holder fast i det traditionelle og lokale, siger han.

Liv i harmonikaen

Squeezebox er for mange et nyt og anderledes ord. Det er ikke dansk og kan derfor virke lidt for kækt og ungt. Det er heller ikke ved siden af. Festivalen ønsker nemlig netop at puste nyt liv i harmonikaen og derved skabe noget innovativt og spændende - naturligvis med stor respekt for at det, der allerede er, og som mange af os kender i forvejen.

På sigt er det festivalens mission at blive international, og så er det kun en fordel med et navn, der kan bruges verden over.

Men hvad betyder Squeezebox egentlig? Det er noget så enkelt som engelsk slang for harmonikaen. "Squeeze" betyder at klemme eller presse, og "box" betyder en boks eller kasse. Så Squeezebox betyder ganske enkelt en kasse, man klemmer, og det er jo netop det, man gør, når man spiller harmonika - man giver kassen et klem.

Meget på programmet

I år kommer programmet hovedsageligt til at bevæge sig inden for nogle lidt mere velkendte genrer for harmonikaen.

Orkestrene har et nordisk præg, hvilket skyldes, at festivalen er PULS-arrangør, og dermed får støtte fra Nordisk Kulturfond.

Der bliver mulighed for at lytte til Opel & Larssons Rekordkvartett (SE), som leverer humoristiske tekster og optimistisk hyggejazz på højt niveau inspireret af 1920’ernes charlestonmusik.

Lelo Nika Trio (DK/SE) besøger også festivalen i år. De fleste vil nok kende Lelo Nika fra Vild Med Dans, hvor han ofte er hentet ind for at supplere The Antonelli Orchestra.

- Lelo Nika er nok en af de mest talentfulde harmonikaspillere vi har i Danmark. Instrument og menneske smelter sammen, når han spiller, og hans teknik er ubeskrivelig, fortæller arrangørerne.

Der bliver også plads til mere traditionelt musik for harmonikaen, når Over Stok og Steen (NO) gæster festivalen. De leverer god og gedigen dansemusik af den allerbedste kvalitet i stil med danske Bror Kalles Kapel. Orkestret har flere gange vundet priser i deres hjemland, Norge, for deres svingende og fantastisk arrangerede musik, der giver de fleste lyst til tage en polka eller vals på dansegulvet.

Et møde med norske Frode Haltli (NO) kan det også blive til i år. Frode Haltli er en stor kapasitet og får harmonikaen til at fremstå ganske unik. Han er uddannet på det Kongelig Danske Musikkonservatorie og er en meget eftertragtet musiker, hvis repertoire spænder utrolig bredt lige fra folkemusik til nyklassisk.

- På Squeezebox skal vi høre Frode Haltli sammen med Trygve Seim (NO) på saxofon.

- Med det alsidige program bliver der rig mulighed for at høre harmonikaen i mange forskellige konstellationer og genrer, hvilket netop er et af formålene med Squeezebox. På den måde vil vi kunne blive ved med at bringe nyt liv til et nogle gange lidt overset instrument, og det er vigtigt, hvis instrumentet skal blive ved med at udvikle sig, runder Mette Duedahl Pedersen af.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...