Stafet for Livet er en amerikansk ide, der virkelig har fundet sit danske fodfæste

FREDERIKSHAVN: Det handler om håb og fællesskab ...

Sådan beskriver projektchef i Kræftens Bekæmpelse Finn Christensen kernen i den årligt tilbagevendende landsdækkende Stafet for Livet, der sidste år indsamlede godt 27 millioner kroner til kræftsagen.

Starten på stafetten tilbage i 2006 var ellers ikke uden udfordringer, fortæller projektchefen, der hårdnakket fastholdt ideen om at starte en dansk stafet efter amerikansk forbillede.

Og godt han ikke er typen, der giver op nemt.

Som yngre var han en lovende tennisspiller, tennistræner og en del af Dansk Tennisforbunds ledelse, og det er vist ingen overdrivelse, at han både er et passioneret konkurrencemenneske og temmelig stædig.

Stafet for Livet startede i USA i 1986 under navnet Relay for Life.

Det var en kræftlæge, der selv havde kræft, der startede et løb for at støtte de kræftpatienter, han havde i sin behandling.

I løbet af et par år blev han klar over, at det var en god måde at rejse penge på, og han ændrede derfor løbet til at være en holdaktivitet, der skulle foregå over 24 timer.

Derfra udviklede det sig i det meste af den engelsksprogede verden.

I 2005 tog Finn Christensen til USA for at se nærmere på Relay for Life.

Han havde en tanke om, at ideen måske kunne bruges i Danmark.

Det handler om håb

- Vi var i tvivl om, om vi kunne tilpasse en meget amerikansk idé til danske forhold.

- De gjorde meget ud af at sætte kræftoverlevere forrest i kampagnen.

- Det var vi ikke sikre på ville kunne fungere i Danmark.

- Vi var bekymrede for, at det var for grænseoverskridende at eksponere kræftramte på den måde - at give ’fighterne’, som vi har valgt at kalde dem, en gul t-shirt på og hylde dem som overlevere.

- Men jo mere vi tænkte over det, jo mere blev vi klare over, at det var helt rigtigt, og at det gav mening, fortæller Finn Christensen.

Der var og er et behov for at aftabuisere kræft og det at have haft kræft og fortælle historien om, at man faktisk kan overleve sygdommen. Det handler om håb.

I 2006 lagde Stafet for Livet, der blev det danske navn, ud med et pilotprojekt i Holbæk med et par hundrede deltagere, og det tog fire år at finde den helt rigtige form og organisering.

Frederikshavn meldte sig under stafettens faner tre år efter starten.

Det tog nogle år at geare projekt Stafet for Livet ind i det rette spor.

Opgaven var nemlig at lave en event, der var mere end blot en arena for at rejse penge.

Stafet for livet skulle først og fremmest være en god oplevelse for dem, der var med - en måde at mødes på og være sammen og et sted, hvor mennesker kunne blive klogere på sig selv og hinanden, og så skulle den være lokalt forankret.

- Fra starten har vi haft en udfordring i at forklare, hvad Stafet for Livet egentlig går ud på.

- Det er vigtigt for os, at det ikke bare er et løb, der skal samle penge ind. Stafetten er meget mere end det, forklarer Finn Christensen.

Det er først og fremmest en meningsfuld oplevelse, et sted hvor mennesker kan mødes, være sammen, tale sammen, støtte hinanden og lære af hinanden. Det uanset om man selv er patient, har overlevet kræft, er pårørende eller har mistet en pårørende.

- Det handler om håb og om at skabe håb, for vi kender alle sammen nogle, der har haft kræft, og frygten for sygdommen er i de fleste af os. Stafet for Livet skal opleves, og har man først været med én gang, så kommer man igen. Bare spørg en af de 80.000 danskere, der skal med i år, siger Finn Christensen.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...