26 kvinder fra Frederikshavn, Sæby og Skagen fra erhvervslederneværk mødte masser af gejst i Riga

Mens der herhjemme stadig er et stort underskud af kvinder i bestyrelser, så var det helt anderledes imponerende lettiske tal bestyrelsesformanden Eiva Viksna fra Lidere kunne berette om. 51 pct af alle bestyrelsesposter i lettiske virksomheder er besat af kvinder. Den oplysning vakte spontant bifald fra salen, hvor de 26 erhvervskvinder fra Frederikshavn Kommune var på besøg i Riga.

Hxe-ringen er et netværk for kvinder, der arbejder med ledelse på mange fronter blandt andet med at få flere kvinder i bestyrelser. En analyse offentliggjort i NORDJYSKE 29. september viste således, at der i 68 ud af 127 store nordjyske virksomheder slet ikke sidder kvinder i bestyrelsen. Men i Letland er der en helt anderledes kultur. En af flere forklaringer på de stærke lettiske kvinder er, at mange lettiske mænd under den sovjettiske okkupation blev deporteret til Sibirien. I dag er der for hver 100 lettiske kvinder kun 85 mænd i landet.

Foreningen “Līdere” ( som betyder ledere)fandt sted i er en offentlig organisation grundlagt i 2003, der forener lettiske kvindelige iværksættere og kvindelige ledere på højt niveau. Formålet med foreningen er at fremme kvinders iværksættermod; udvikle og fremme mentorbevægelser i Letland og Europa, fremme kvinders deltagelse i det offentlige liv og erhverv hånd i hånd med socialt ansvar, fremme dannelsen af et civilsamfund, fremme social integration i Letland og Europa og diskutere og løse socioøkonomiske og kulturelle problemer i samfundet.

Og formand Eiva Viksna kunne også fortælle, at 47 procent af alle lettiske lederstillinger er besat af kvinder. Det er især inden for finans, handel og administration, at de lettiske kvinder fører an.

Foruden Aiva Vīksna, der til daglig er Leder af Forretningsudvikling hos udgiverhuset Lietišķās informācijas dienests, deltog også Næstforkvinden for Letlands Arbejdsgiverforening. Stifter og partner i Association LatBan, samt flere andre medlemmer fra Lidere.

Mødet med Lidere Hxe-ringen fandt sted i Det Danske Kultur Institut, der er en repræsentation under Udenrigsministeriet, og har lokaler i det smukke pompøse Nationalbibliotek i Riga.

Her fortalte projektleder Amalie Sørensen om kulturhusets mange forskelligartede opgaver indenfor projektudvikling, fundraising koordination af studieture og også i form af forskellige events involvering i erhvervsmæssige og andre danske arrangementer i landet i samarbejde med ambassaden i Riga.

Studieturen til Riga bød også på kulturelle oplevelser. I domkirken findes et fantastisk orgel, som organister fra hele verden rejser efter, og her oplevede vi en rigtig fin orgelkoncert.

Derudover var der flere på rundvisning på et museum i den bygning, hvor efterretningsvæsenet holdt folk indespærret under Sovjet-tiden. Letland var som bekendt besat af Sovjetunionen frem til 1991.

Landet betragter sig som selvstændigt siden 1918 og markeringen af 100 års jubilæet var stadig noget fok talte om med stolthed.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...