Peter Lund Madsen er en yderst populær foredragsholder

FREDERIKSHAVN: Vores hjerner er fantastiske - men kan også udfordre os

Peter Lund Madsen gav onsdag aften et indlevende foredrag om menneskehjernen. Hvorfor vores hjerne er så fantastisk, men også hvorfor vores instinkter kan udfordre os i en moderne, travl hverdag.

Når det kommer til hjerner, så er menneskehjernen kongen over alle hjerner. Vi har som de eneste en samvittighed og vores evne til at indgå i komplicerede sociale fællesskaber er grunden til, at vi mennesker er de mest avancerede og dominerende på jorden. Det slog Peter Lund Madsen fast, da han i går gav foredrag for fuldt hus i Det Musiske Hus. Trivsels- og sundhedsfremmegruppen Frederikshavn kommune, Erhvervsnetværket Morgenfruerne og Erhvervshus Nord inviterede til foredraget for at sætte fokus på stress.

Vores hjerner kan nemlig også udfordre os i en moderne verden, fortalte Peter Lund Madsen. Vi har stadig en del af hjernen - betegnet krybdyr-hjernen, som beror på instinkter. Og for at overleve i stenalderen skulle man være på vagt for farer. Vores hjerner er derfor kodet til at føle angst og have bekymringer. I dag ligger der ikke farer på lur om hvert hjørne, men vores hjerner er i gang hele tiden og bliver udfordret af et travlt arbejds- og familieliv, der kan udløse bekymringer og angst i en grad, så det udløser stress. Et af de første tegn på stress er ofte søvnløshed - og netop søvnen er vigtig for, at vores hjerne kan hvile og restituere, forklarede Peter Lund Madsen.

Han kunne dog understrege, at stress ikke skader hjernen eller er linket til udviklingen af demens, som et af de mange spørgsmål fra salen gik på. Og så kunne han på en underholdende note opfordre publikum til, at hvis man har lidt lav selvtillid en dag, skal man bare kigge på en fasan. De har ingen tankeaktivitet og er ikke i stand til at lære noget som helst. De bliver født med udtrykket ”hvad foregår der?” i øjnene. Og det går de gennem livet med og dør også med. Der har vi mennesker trods alt evnen til at lære af vores erfaringer og blive klogere.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...