Der er Købstadsfejring - også til næste år. 16 marts går det løs på gymnasiet

FREDERIKSHAVN: Som de fleste efterhånden ved, så har 2018 været Købstadsjubilæums-år i Frederikshavn.

Byens DNA er blevet vredet, vendt og drejet.

Men selv om vi kommer af hav, stål og fiskeri, så er Frederikshavn også et uforligneligt arnested for korsang drevet af bredden, vedligeholdt i fortællingen, nurset og udbredt gennem radioen.

Udgangspunktet var folkemusikskolens børnekor.

Midlet blev Nordjyske Pigekor i Frederikshavn – senere videreført som Kammerpigerne og nu som Vox Øst.

Igangsætteren på denne musikalske rejse var Tage Mortensen - frederikshavner om en hals, der trods sit livslange virke i hovedstaden bibeholdt sin postadresse i Frederikshavn - for den her by kunne han ikke undvære.

Han fik ikke en plads i jubilæumsfortællingen i 2018, men det får han med Esther Tranekærs tekst, som han selv satte melodi til. Sangen hedder ”Også til næste år” og netop 16. marts 2019 får sangen vingefang på Frederikshavn Gymnasium - det sted, som indskrev sig hos Tage Mortensen dels som elev, senere som timelærer og endelig også som adjunkt under rektor Madsen - og så er vi tilbage i 60’erne.

Men tilbage til 16. marts næste år, hvor der bydes ind til en veritabel korsangsfest for Frederikshavn – en fest, der rummer både lige stemmer og blandet kor.

- Omdrejningspunktet vil være Tage Mortensen, hvor vi har plukket fire sange for blandet kor, som alle korsangere skal deltage i. Tage har skrevet melodierne, Johannes Boolsen ordene – og Per Drud står bag arrangementerne, så kan det næppe være mere frederikshavnsk, siger projektets leder, lektor Birgit Munch, som selv sang i Tage Mortensens pigekor tilbage i slut-60’erne og arbejdede sammen med Tage og Radiopigekoret i mange år med gymnasiets Kammerpigerne.

Bag projektet står en lille sangglad gruppe, der består af Karen Bagge-Nielsen, Hanne Boesen, Birgitte Banke, Jens Kristian Banke og Birgit Munch.

- Vi har forsøgt at scanne Frederikshavns korunivers og håber at vi har inviteret alle kor - hvis ikke, så er det en forglemmelse - og så må man endelig kontakte os, siger Birgit Munch.

Indtil nu ligger det fast, at Banketten, Abildgård Kirkens kor, Fladstrandkoret, Frederikshavn Mandskor, Seniorkoret, Bykoret, Lungekoret, Koret Blandede Bolsjer fra Gymnasiet og nystarterede Vox Øst deltager sammen med børnekor fra Privatskolen og Nordstjerneskolen.

Desuden arbejdes der i øjeblikket på at skabe et ad hoc-kor baseret på Tage Mortensens oprindelige grundstamme fra Frederikshavn Musikskoles Pigekor og Nordjysk Pigekor.

- Hanne Boesen er kontaktperson for alle de ”gamle” piger fra Tages kor - og jeg har indbudt mine gamle Kammerpiger og Stuepiger til seancen - så går det som vi håber, så bliver det en rigtig fest for korsangen i Frederikshavn, siger Birgit Munch.

Festdagen omdrejningspunkt er korsatserne Havet, Pikkerbakken og Lunt i læ af Bangsbo Bakker.

- Desuden synger vi naturligvis Også til næste år, siger Birgit Munch, der understreger, at håbet er, at de medvirkende ensembler og adhoc-kor vil levere et antal korsatser, så man får bredde i dagen.

- På den måde får vi hyldet en del af Frederikshavns DNA, som måske ikke så meget har manifesteret sig på virksomhedernes bundlinje, men som har givet byens folk det ugentlige skud musik, der skal til for at have overskuddet til at levere til byens fortsatte udvikling, siger Birgit Munch, der understreger vigtigheden af at hylde korsangen.

- År efter år og uge efter uge mødes folk i meget forskellige generationer med sangen som fælles middel til at skabe indhold og samvær. Det er da livsbekræftende og værd at fejre.

Korene forbereder sig naturligvis separat i deres egne miljøer og så sættes de fire sange sammen på festdagen.

- Vi mødes til på gymnasiet til en kop kaffe lørdag formiddag og så går vi i gang med at øve fællesværker. Over middag øver vi hver for sig - og så inviterer vi alle til korsangsfest kl. 16, siger Birgit Munch, der lover at sangen får vinger denne martsdag på vej ind i foråret.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...