TRADITION: Børneulykkesfonden klar med gode råd, så Halloween ikke for alvor bliver uhyggelig

Efteråret har meldt sin ankomst og med efteråret kommer også den (u)hyggelige tradition halloween. En tradition med mange sjove aktiviteter man kan lave sammen med børnene. Dog må man ikke glemme at have styr på sikkerheden, når græskarret skal skæres og kostumet skal på. Børneulykkesfonden er klar med gode råd til, hvordan halloween kan fejres på en sikker måde.

Når man siger halloween, er der noget helt bestemt, som ikke kan undværes - nemlig kostumet. Og selvom det flotte og uhyggelige kostume selvfølgelig hører til fejringen af halloween, er det stadig vigtigt at være opmærksom på de farer, der kan lure i kostumet. For udover, at børnenes kostumer skal være flotte, er det også vigtigt at vælge et sikkert kostume. Hvis kostumet har lange snore, kan det i værste tilfælde betyde kvælning, hvis snorene sidder fast i grene eller en dør. Herudover kan det også være en god idé at tjekke, om der sidder smådele på kostumet. Hvis smådelene ikke sidder godt fast, kan man selv sørge for at sætte dem bedre fast, så delene ikke havner i barnets mund, lyder rådene fra Børneulykkesfonden.

- Udover at sikre lange snore og smådele på kostumerne, er det også vigtigt at gå efter et kostume, der passer til barnets alder. Følg derfor altid anbefalinger om alder og advarsler, og tag det alvorligt. Særligt i forhold til børn under 3 år – øjemål og sund fornuft er desværre ikke altid nok, siger Henriette Madsen, der er generalsekretær i Børneulykkesfonden.

En anden tradition, der også er obligatorisk til halloween, er de flotte og dekorative græskar med levende lys i. At dekorere sit eget græskar kan være en hyggelig aktivitet at lave sammen med børnene. Dog er det vigtigt, at udskæringen af græskarret som udgangspunkt er en opgave for forældrene – og ikke børnene. I stedet for at skære ud, kan børnene i stedet tegne et ansigt på græskarret og hjælpe med at tage fyldet ud med en ske eller hænderne. Hvis børnene gerne vil være med til at skære i græskarret, kan man eksempelvis købe en børnekniv.

For de fleste familiers vedkommende er den traditionelle halloween-rasletur aflyst på grund af corona-situationen. Men det behøver ikke sætte en stopper for fejringen af halloween, mener Henriette Madsen:

- Selvom vi i år skal holde halloween indenfor corona-retningslinjerne, behøver det ikke blive en kedelig halloween. I stedet for rasleturen kan man f.eks. i stedet pynte haven flot op og lave en lille skattejagt med godter og uhyggelige dekorationer. Og hvis man ikke har en have at lave skattejagt i, afholder vi i Børneulykkesfonden virtuelt Halloween Run. Her kan familier sammen, men hver for sig, få sig en frisk løbetur d. 31. oktober. Husk dog altid, at hvis man begiver sig udenfor i den mørke oktober aften, er det en god idé at have reflekser på tøjet.

Virtuel Halloween Run arrangeres i samarbejde med Junglerun til fordel for Legeheltene, der skaber aktiv leg og bevægelse på de danske hospitaler.

Fire gode råd til en sikker halloween i børnehøjde:

1. At skære et græskar ud er ikke for små børn. Lad dit barn tegne et ansigt i stedet, og skær det ud selv. Alternativt kan I lade barnet bruge en såkaldt børnekniv, som ikke er lige så skarp som en almindelig kniv.

2. Husk, at levende lys altid er farlige, også i græskar. Når græskarret er lavet, er det derfor en god ide at placere det i en højde, hvor små børn ikke kan nå det.

3. Kostume, paryk eller udstyr må ikke være brandfarlige, og vær opmærksom på, at tilbehør til kostumerne, såsom sværd eller stave, ikke er spidse, skarpe eller for lange.

4. Skal dit barn ud at gå efter mørkets frembrud, så sørg for, at barnet har reflekser på overtøjet eller kostumet.

Gode råd til halloween-kostumet:

1. Har dit barns kostume lange snore? Hvis snoren er lang nok til at nå rundt om barnets hals, risikerer dit barn i værste fald at blive kvalt. Lad derfor ikke dit barn have et kostume på med lange snore.

2. Edderkopper og knogle-halskæder er uhyggelige – men ligesom knapper er de også små nok til at ende i dit barns mund. Forsikr dig, at smådelene på dit barns tøj sidder godt fast.

3. Kan kostumets smådele bestå legetøjstesteren? Brug Sikkerhedsstyrelsens legetøjstester til at måle, om smådelene på dit barns kostume er farlige.

4. Kosteskafter, tryllestave eller andet tilbehør til kostumer kan have smådele, der risikerer at falde af. Tjek om tilbehøret er solidt og kan tåle at blive leget voldsomt med.

5. Kappen er næsten et must, når dit barn skal være Dracula eller uhyggelig heks. Men sidder kappen med en snor omkring halsen, kan dit barn blive kvalt, hvis kappen bliver viklet ind i grene eller sidder fast i en dør. Vælg i stedet en kappe fastgjort med velcrobånd.

6. Passer kostumet til dit barns alder? Følg altid anbefalinger om alder og advarsler, og tag det alvorligt. Særligt i forhold til børn under 3 år – øjemål og sund fornuft er ikke nok!

7. Kender du CE-mærket? Fabrikanten angiver med CE-mærket, at produktet lever op til sundheds- og sikkerhedskravene i EU. Køb derfor altid kun CE-mærket legetøj og kostumer til dit barn.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...