Suzanne Brøggers haikudigte er sat i musik af Per Drud Nielsen fra Frederikshavn

FREDERIKSHAVN: Fra det enkle og lyriske over det kabaretagtigt skævvredne til det foruroligende og dissonansfyldte.

Sådan lød løftet fra Akademisk Kor Århus forud for den litterære korkoncert ”Lotusøje” i 2018 – og for dem, der ikke oplevede at blive indfanget af den intense stemning i Musikkens Hus i Aalborg, er chancen nu til stede igen.

”Lotusøje” baseret på forfatterinden Suzanne Brøggers digtsamling med samme titel fra 1999, er nemlig netop udkommet på cd.

Og det skyldes ikke mindst manden bag digtenes musikalske klæder – komponisten Per Drud Nielsen, Frederikshavn.

Siden han en kold januardag i 2016 tilfældigt faldt over Suzanne Brøggers haiku-digte ved et besøg på Frederikshavns Bibliotek, har de været en del af hans liv.

Først skulle der komponeres musik til dem – siden fulgte musikforlagskontakten, korkontakterne, Suzanne Brøgger-kontakten og koncertarrangementerne.

Efter den sidste koncert for to år siden opstod tanken om at indspille hele molevitten.

Og som tænkt så gjort. Det gav så nyt arbejde med indspilning og cd-produktion, herunder kontakten til pladeselskab og lydtekniker og fundraising.

Suzanne Brøgger har indtalt 2x17 digte. Akademisk Kor Århus har indsunget 1x17 digte - og det hele er samlet på cd’en, hvis resultat ifølge Per Drud Nielsen selv sidder lige i lotusøjet.

I sine digte har Brøgger taget udgangspunkt i det japanske haikudigts stramme form, og i sine kompositioner har Per Drud Nielsen tilstræbt samme knaphed og koncentration.

Digtene er haiku-digte på 17 stavelser. Der er tre gange 17 af dem i bogen. Men kun 17 af dem er der musik til.

Til sammen bliver de to kunstarter til mere end hver for sig. De indsnævrer ikke oplevelsen, men udvider den.

- Ideelt set bliver oplevelsen langt større.

- Man mærker, hvor meget sproget kan, når man sidder med det. Og musikken lægger mere til, fortalte han om digtene forud for koncerten i 2018.

Per Drud Nielsen bor på Skovalleen i Bangsbostrand og er uddannet i musikvidenskab på Aarhus Universitet i 1977.

Han blev i 1981 ansat ved den dengang relativt nye musikuddannelse på Aalborg Universitet.

Per Drud Nielsen forlod Aalborg Universitet i 2007 og har frem til i dag arbejdet som fotounderviser, korleder, foredragsholder - og ikke mindst komponist.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...