FREDERIKSHAVN: Nordea-fonden har investeret 915.000 i et forprojekt, der skal gøre Hærvejen til det førende rejsemål for vandre- og cykelturisme i Nordeuropa.

Forprojektet skal styrke adgangen til store naturoplever, skabe bedre faciliteter og øge muligheden for at gå på opdagelse i historien og lokalkulturen. 12 jyske kommuner, heriblandt Frederikshavn Kommune, skal i samarbejde med borgere, erhverv og lodsejere langs ruten udvikle planerne, der skal gøre drøm til virkelighed.

- Hærvejen har en fantastisk fortælling og danner rammen for en fin natur- og kulturoplevelse. Vi skal have spottet de uudnyttede potentialer, som vi så skal udvikle på for at gøre oplevelsen endnu bedre, siger borgmester Birgit Hansen.

Hærvejen rammer ind i den gamle Sæby Kommune lige øst for Understed og følger vejen mod syd til den rammer Thorshøj.

Forprojektet skal munde ud i en samlet udviklingsplan, som Destination Hærvejen forventer at have klar i begyndelsen af 2020.

Frederikshavn Kommune blev i september 2018 kåret som Årets Friluftskommune og skal i 2019 fortsat have fokus på natur- og friluftsoplevelser i hele kommunen.

I den forbindelse giver forprojektet rig mulighed for at sætte fokus på Hærvejen.

Især faciliteter og overnatningsmuligheder langs Hærvejen skal nytænkes, hvis den skal blive en større attraktion, end den allerede er.

- Der er i øjeblikket langt mellem overnatningsmulighederne langs Hærvejen i kommunen.

- Derfor vil vi især se på nye overnatningsmuligheder, der skal gøre Hærvejen tilgængelig for en bredere målgruppe, understreger naturmedarbejder Hanne Lauritsen fra Park & Vej.

Samtidigt gælder det om at få italesat hærvejen overfor egne borgere, så de bliver klar over hvilke naturoplevelser, Hærvejen kan give dem.

- Det er vigtigt, at Hærvejen formidler den historie, kultur og natur, som vi har i kommunen. Derfor giver projektet også anledning til at se på, om ruten kan blive bedre ved at omlægge dele af strækningen og finde nye veje, siger Hanne Lauritsen.

Hærvejen er 500 kilometer fra Padborg til henholdsvis Hirtshals og Frederikshavn.

Ruten forbinder Pilgrimsruten St. Olavsleden i Norge til den Spanske ’El Camino de Santiago de Compostela’.

Der er i disse år en stigende interesse for Pilgrimsvandringer, og ruten giver god anledning til udvikling af lokalsamfundene langs ruten. Især tyske turister, efterspørger i stigende grad pilgrimsruter med autentiske og meningsfulde oplevelser.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...