Det nok mest berømte bysbarn, som er fostret i Frederikshavn, er uden sidestykke fiskehandler Kesse’s søn Harald med det senere så berømte tilnavn Guld-Harald.

Efter Harald Nielsens død fik pladsen uden for sportsarenaen Arena Nord for knap to år siden navnet Harald Nielsens Plads - og her til aften blev pladsen fuldendt ved afsløringen af den meterhøje bronzestatue af den unge Harald, som i alle måder gør den legendariske fodboldspiller til et helt unikt velkomstmonument ved indgangen til sportsarena, som årligt gæstes af 450.000 mennesker.

Det var Harald Nielsen enke Rudi, der sammen med børnene Henrik og Heidi afslørede statuen, som billedhugger Christian Svendsen fra Aalbæk har skabt og som har fået sin blivende plads på en høj med grønsvær på alle sider - helt i fodboldspillerens ånd.

Det skete ved en ceremoni, som mange frederikshavnerne havde valgt at deltage i - og som senere fik besøg af de 4000 fodboldsspillere, som netop i disse dage udgør Cup No. 1 i Frederikshavn.

Med Pauli Jørgensen som ceremonimester skete afsløringen af statuen uformelt og med et aldrig svigtende glimt i øjet.

Pauli Jørgensen selv havde nydt godt af legendens tidlige gennemslagskraft, fordi han som 10-årige spiller ofte var med, når der skulle spilles forkamp for 1. divisionsholdet.

- Dengang kunne nemt komme til at spille for over 8000 mennesker og det var jo super for os, selv om de nu nok kom for at se Harald og kammeraterne på divisionsholdet, sagde Pauli Jørgensen.

En rørt Rudi

Efter afsløringen af statuen var det en dybt rørt Rudi Nielsen, der henvendte sig til de mange fremmødte.

Hun rettede en stor og varm tak til Spar Nord Fonden, som står bag gaven til byen, til Frederikshavn Kommune og kunstneren bag værket Christian Svendsen, og fortalte at ligesom Harald Nielsen havde samlet Frederikshavn samlede han også Bologna, hvor rigtig mange drengebørn født i 1964 fik navnet Harald - opkaldt efter ham de kaldte den kolde dansker - for sit altid kølige overblik og sin gentleman-tilgang til sporten.

Og statuen foreviger en person, som var ud over det sædvanlige, som sprængte rammerne og fandt sin plads under den italienske himmel.

Allerede som 17-årig kom Harald Nielsen på A-landsholdet som den yngste nogensinde, og da OL i Rom blev afviklet i 1960 var unge Harald Nielsen med seks mål turneringens topscorer - mål, der i øvrigt var med til at sikre Danmark en sølvmedalje.

Guld-Harald blev til

Det var ved den lejlighed tilnavnet Guld-Harald kom til verden.

Det har sit udspring i et interview med Gunnar Nu Hansen, og det handlede om de olympiske lege, der skulle finde sted i Rom i 1960.

Harald var udtaget, og Gunnar Nu Hansen spurgte ham om, hvilken placering Danmark kunne regne med at få.

Svaret faldt prompte: Vi vinder guld, sagde den unge Nielsen, og så var kælenavnet på plads.

FFI blev 1. divisionshold i 1959.

Oprykningen i 1959 gav genlyd over hele landet.

Stik mod alle odds debuterede FFI i 1. division ved i Idrætsparken at slå Frem med 3-1.

Harald Nielsen lavede hattrick.

Og det og den stribe af mål, der fulgte i kølvandet sikrede unge Harald udtagelse til A-landsholdet og dermed turen til OL i Rom.

Italienske Bologna skrev året efter kontrakt den med unge frederikshavner, som hjemme i Danmark scorede mål på samlebånd for sin klub FfI.

Det fortsatte han så med at gøre i det italienske, hvor han i sæsonerne 1962/63 og 1963/64 blev topscorer i Serie A.

Et italiensk mesterskab med Bologna blev det også til i 1963/64.

Dyreste fodboldspiller

Da Harald Nielsen i 1967 gik fra Bologna til Inter, blev han den tids dyreste fodboldspiller.

Overgangssummen på en halv milliard lire - omkring 6 millioner danske kroner.

Det var det største beløb, der nogensinde var betalt for en fodboldspiller.

Med sin nye klub Inter vandt han desuden det uofficielle verdensmesterskab for klubhold, da det i New York lykkedes at besejre det brasilianske storhold Santos med 1-0.

Santos havde såmænd selveste Pelé på holdet.

Og sådan kunne man blive ved.

Hvis frederikshavnere kan måles på, hvor kendte de er eller hvor store bedrifter, de har stået bag, så befinder Harald Nielsen sig uden tvivl oppe blandt de allerstørste.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...