Ægtepar driver økologisk gårdbutik og landbrug

MEJLING: Mejling på hovedvejen mellem Frederikshavn og Hjørring er ikke verdens centrum, men foruden landbrug rummer byen, hvis man da kan kalde det en by, også andre virksomheder.

Bedst kendt er nok Mejling Landhandel, som også huser et vaskeri og pølsevognsudlejning, men lige øst for landhandlen ligger det økologiske landbrug Eskebæk, som drives af ægteparret Margit Mølgaard og Knud Højmark.

Gården blev omlagt til økologi for fem år siden, og da det tager to år at lægge om, er det nu tredje år med økologisk drift.

- Vi har 3,5 hektar jord, hvoraf de to hektar er dyrket, og selv om det ikke lyder af meget, så kan der står virkelig mange gulerødder på to hektar, siger Knud Høj mark.

De nøjes nu ikke bare med at dyrke gulerødder, for de har en bred vifte af grøntsager og bær, som de sælger.

I november 2017 føjede ægteparret endnu en aktivitet til, nemlig en gårdbutik.

Mere end en gårdbutik

Gårdbutikken er mere end en selvbetjeningsbutik, hvor kunderne lægger penge for de varer, som de køber.

Ægteparret har delt opgaverne mellem sig, så mens Knud mest tager sig af jorden, så huserer Margit inden døre.

Ud over det som de selv dyrker, så har forretningen mange flere varer på hylderne.

Her er lam, fjerkræ, kaffe, te, vin, øl, tekstiler, forskelligt mel og hel andet.

- Vi forsøger at være så lokale som muligt, så fjerkræet er fra Raunsmed, mel og grød er fra Aurion og lam fra Thy, fortæller Margit Mølgaard, som gerne vil et slå et slag for at flere lærer butikken at kende.

- Vi skal gerne have nogle flere ind, i stedet for at de bare kører forbi på Hjørringvej. Folk tænker nok, at det bare er selvbetjening fordi de ikke ved, at vi har meget andet, siger Margit Mølgaard.

Dyrker og sylter selv

På de to hektar dyrker parret stort set al slags grøntsager.

- Vi har kartofler, rødbeder, asier, al slags kål, gulerødder, bær og i år udvider vi med minigrønt som for eksempel små gulerødder og spinat, fortæller Knud Højmark.

Ud over at dyrke egne grønsager, så stor han også for at sylte både asier og rødbeder til salg i butikken.

Eskebæk leverer også grøntsager til restauranter. Det fylder ikke så meget, men Restaurant Gratværk i Frederikshavn, som lægger sig efter lokale råvarer, er en af kunderne.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...