Gratværk har nu dobbelt så meget plads og får dermed mulighed for at placere selskaber og romantiske par i hvert sit lokale

FREDERIKSHAVN: 1.November fejrede ægteparret Rikke Jensen og Michael Andersen et års fødselsdag med deres restaurant Gratværk, og på det første år er det gået over al forventning. Frederikshavnerne har i den grad bakket op om restauranten, og det har vist sig, at der er behov for mere plads og især mere fleksibilitet i restaurantlokalet. Og så har især Rikke en mission, som vi vender tilbage til.

- Vi har måtte sige nej til mange selskaber, og det var ærgeligt, da vi måtte sige nej til et selskab på 40 gange God gratværk ( en af stedets menuer), fordi vi ikke havde pladsen til selskabet, siger indehaver og kok Rikke Jensen.

Derfor har de nu lejet det tilstødende lokale, lavet en døråbning ind til det gamle lokale og skabt en sammenhængende restaurant fordelt på to lokaler. Nu har de fået den fleksible restaurant, som de nu har erfaring for vil gøre gæsterne og dermed dem selv gladere. De har også bestemt sig for at ansætte to tjenere i restauranten, som skal hjælpe Michael, så han får god tid til at tale med kunderne og præsentere maden og vinen.

Hver sin oplevelse

For Rikke Jensen og ægtefællen tjener Michael Andersen handler udvidelsen og den nye indretning af restauranten om, at hver enkelt gæst skal have den bedste oplevelse. Er du på en romantisk date på din bryllupsdag så er du kommet for en anden oplevelse, end hvis du kommer til en julemiddag med din forening. Nu kan de to typer gæster sidde i hvert sit lokale, og i det nye lokale har de også sørget for en god, så man kan høre hinanden i større grupper.

De har også mod på at få flere typer af spisende ind på Gratværk. Hidtil har de valgt at køre menuer, hvor de selv vælger sammensætningen og råvarerne. Sådan et besøg med det hele kan sagtens tage tre timer.

- Vi har oplevet, at folk gerne vil herind før en koncert i Det Musiske Hus, og så ikke har tid til at nyde vores menuer, som også byder på serveringer mellem retterne. Derfor har vi besluttet, at tilbyde traditionel a la carte,hvor man kan købe en ret, som så er større end, når retten bliver serveret i vores Gratværk menu, forklarer de.

Tapas og god vin

Andre gæster vil måske hygge sig efter en tur i biografen og har lyst til tapas, som nu også kommer på kortet.

- Selvfølgelig tapas af de gode råvarer, som vi er blevet kendt for at bruge, og som jeg ikke går på kompromis med i mit køkken, fastslår Rikke Jensen.

Hendes mand smiler og siger: Rikke er aktivist inden for dyrevelfærd.

Dyrevelfærd

Hun er i gang med at fortælle om Glad gris i Brønderslev og kyllingerne fra Hopballe Mølle, som lever et godt liv ligesom køerne i det lokale Teglværkskovens kvæglaug (ved Knivholt). Kødet serveres med grøntsager fra Eskebæk Grønt o.s.v.

- Vi vise folk, hvilken forskel det gør på smagen, at vores dyr lever et godt liv og vores værdi er også en mere grøn og bæredygtig tilgang til madlavning. Dyrevelfærd er den 6. smagssans plejer jeg at sige. Det er vores passion, det er derfor vi har åbnet Gratværk.

Gourmet for flere

Derfor har de også et ønske for ”den nye fleksible” Gratværk: Nemlig at mennesker, der ikke er vant til at spise på gourmetrestauranter, kigger ind og prøver deres mad, så folk kan smage forskellen.

- Jeg kunne godt tænke mig, at have besøg af en badmintonklub, siger Michael Andersen. Badminton og Bourgogne. Han spænder vidt. For som en del af ombygningen er der blevet plads til en vinbar, hvor der bliver vinsmagninger med meget dyre vine. Han har investeret i et særligt tappesystem, hvor han kan få vin ud af de ypperste vinflasker uden af åbne dem.

Teknikken hedder Cora, og inden jul er han helt klar til at servere smagsprøver på 5 cl, som er en 1/3 af et almindeligt glas vin.

- Da flasken ikke bliver åbnet, kan jeg holde mine omkostninger nede, når vi for eksempel smager på en flaske Bourgogne til 3000 kroner flasken. Her henvender jeg mig til vinnørder. Men jeg vil også gerne invitere til vinsmagning for folk, der ikke ved noget om vin. Det handler igen om at lære gæsterne om at sætte pris på kvalitet og at fortælle om de biodynamiske vine, der findes, siger Michael Andersen med stor entusiasme.

Et engagement i ens fag som ægteparret tydeligvis deler og ånder for, og som de nu håber på at endnu flere vil få øjnene op for.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...