Garys forfædre udvandrede til USA i 1896 - nu rejser han i slægtens fodspor i Vendsyssel

FREDERIKSHAVN: Måske er du i familie med Gary Neist.

Han bor ganske vist i Albert Lea, Minnesota, USA, men hans familie kommer her fra - nærmere betegnet i Frederikshavn, Sindal, Elling og Dronninglund..

Familien Neist stammer oprindeligt fra St. Neist i Hørmested omkring år 1700.

Gary Neist har længe været på jagt efter sine aner og sin familiebånd til vores område og er blevet hjulpet i sin søgen af slægtsforsker Jette Sørensen, Hjørring.

Jette Sørensen og Gary Neist har ganske sjovt også fælles aner, og derfor krydser deres veje hinanden.

- Jeg har fået kontakt med Gary for fire år siden over Facebook via en bekendt, fortæller Jette Sørensen.

Gary Neist kommer til Danmark 17. maj for at gå i sine aners fodspor.

Han rejser hjem igen 30. maj, og han bor under sit ophold i Danmark på Café Fienh i Sindal.

Jette Sørensen opfordrer vendelboer med kendskab til Neist-slægten om at henvende sig, og hun håber, at Gary kan få mulighed for at møde familiemedlemmer på sin rejse til Danmark.

- Gary har lavet en udførlig plan for hver dag over, hvilke steder han skal se - steder der har noget med familien at gøre, tilføjer Jette Sørensen.

Søren Peiter Neist

Historien handler om to af brødrene, som bliver gift med to søstre - henholdsvis Søren Peter Neist og Karen Christensdatter Borup, og Ole Christian Neist og Ane Christensdatter Borup.

Familie Ole Christian Neist flytter til Elling, Strandby området.

- Blandt andet er Neist i Øster Holmen en aflægger af Neist i Hørmested. Det er min gren af familien, oplyser Jette Sørensen.

Søren Peter Neist er udgangspunktet for Gary Neist, som gerne vil vide noget om sin danske familie.

Søren Peter bliver murer og murermester i Frederikshavn.

Hans datter Jensine Christine Neist, Frederikshavn, er mor til Petra Oline Petersen som udvandrede til USA i 1896 sammen med sin mand Carl Marinus Petersen og deres otte børn.

Garys tur i slægtens fodspor starter på St. Neist Hørmested, hvor den nuværende ejer Anders Sørensen har været så flink at stille sig til rådighed, og fortælle lidt om gårdens historie.

- Vi er foreløbig fire familiemedlemmer, som glæder sig til at vise Gary rundt. Vi håber, der kommer flere til, understreger Jette Sørensen.

Mail fra Gary

Gary fortæller her om sine forfædres liv i USA - og om sin egen karriere:

Min bedstefar og oldefar - skomager Carl Marinus Petersen (oldefar til Gary) tog i marts 1896 sammen med sin ældste søn Niels Christian Peder Neist (bedstefar) til USA, for at finde et sted, hvor resten af familien kunne bosætte sig.

Da de kom til USA fik de på skibet Elis Island at vide, at der var for mange med navnet Pedersen og de skulle overveje et andet navn. De aftalte med bedstemoderen, som var født Neist, om at bruge hendes fødenavn. Bedstemoderen fulgte efter i oktober 1896 med resten af familien. De første år forsøgte de forskellige veje i det nye land. De kom direkte til Albert Lea, som var et dejligt sted, som mange borgere kaldte "Lille Danmark". Mange af de danske borgere fra Hjørring Herred kom hertil. Carl, min oldefar, var skosælger og Niels var smed. De ville gerne finde ledigt land til landbrug. De søgte først i North Dakota men her skulle de bo og opdyrke landet i fem år, inden de kunne eje det. Vejret var dårligt, og de flyttede retur til Albert Lea. En af sønnerne, Theadore, flyttede til The Washington State-området. Niels mødte Tomine i Albert Lea. Hun kom til USA som tjenestepige - en familie betalte rejsen og hun skulle arbejde for familien i to år. Efter de to år arbejde hun som stuepige på et hotel i Albert Lea, hvor Niels mødte hende.

De blev gift i Seattle, Washington i 1906. Niels flyttede til Alabama med Thomine i en årrække, og parret fik deres første to børn.

En dag kom Niels hjem og fandt Thomine i færd med at pakke. Hun sagde til Niels, at hun rejste tilbage til Albert Lea, og hvis Niels ville med var han velkommen. De flyttede tilbage til Albert Lea. Niels lejede noget jord nord for Albert Lea og drev landbrug i mange år - de fik flere børn inklusiv min far Harold.

Jeg mener, at familien kom til USA for at få del i den gratis jord, som blev givet væk rundt omkring i landet. Carl var indtil sin død tilbage i skobranchen. En af brødrene, Julius, som rejste til Alabama blev og arbejdede som juveler til sin død. Theadore havde en søn som blev professionel golfspiller. Min far blev slagter og havde sin egen forretning - han købte en gård og arbejde med landbruget, når slagterbutikken lukkede.

Jeg var det første familiemedlem, der tog en universitetsuddannelse. Jeg underviste i Albert Lea i mange år, og vendte tilbage til universitet og tog en kandidatgrad og en doktorgrad og underviste på universitetsniveau i en årrække, indtil jeg blev pensioneret.

Jeg var en succesfuld idrætsudøver og vandt nationalt mesterskab i brydning. Jeg kom i hæren og blev træner på militærakademiet West Point, hvor jeg lærte international brydning. I 1971 deltog jeg World games team og deltog i OL i München i 1972.

Har du oplysninger om Gary Neist-slægten kan Jette kontaktes på mobilnummer 41560973 eller mail: jettesoerensen048@gmail.com

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...