Nordjyderne er duksen i klassen når talen falder på chaufførskifte under ferieturen

NORDJYLLAND: Ferieadrenalinen og forventningens glæde suser i kroppen, men træthed er en almindelig og farlig passager, når man længes efter at nå hurtigt og problemfrit frem til sin destination.

En ny undersøgelse om danskernes kør-selv-ferier foretaget af YouGov for GF Fonden peger bl.a. på, at mere end hver femte planlægger at køre tidligt om morgenen mellem kl. 3 og 5, hvor risikoen for træthedsulykker ifølge trafikanalyser er størst, fordi kroppens døgnrytme registrerer, at det er nat.

- Rejseplanen for kør-selv-turisterne fra Nordjylland skal tage højde for en række ting. Hvornår vil man gerne ankomme til rejsemålet og milepælene undervejs, der fx handler om at slippe forbi Hamborg udenom myldretiden, siger Tina Bilstrup Philipsen fra det kundeejede forsikringsselskab, GF Forsikring i Frederikshavn.

Trafikanalyser viser også, at risikoen for ulykker er størst, når man har sovet i mindre end 6 timer eller har været vågen i mere end 16 timer. Ikke desto mindre viser undersøgelsen fra GF Fonden, at nogle af de danske kør selv-turister ikke accepterer kroppens fysiologi og behov og dermed udsætter både sig selv om andre for fare.

I 10 procent af feriebilerne havde føreren nemlig ikke sovet tilstrækkeligt, inden han eller hun satte sig bag rattet på enten udrejsen eller hjemrejsen.

Kører du i bil i mere end otte timer helt uden pause, så bliver ulykkesrisikoen ifølge trafikanalyser fordoblet.

GF Fondens undersøgelse viser, at otte procent planlægger, at det er den samme chauffør, der skal køre så meget på vej til næste ferie.

Planlægningen står desværre i kontrast til realiteterne, for undersøgelsen viser også, at 17 procent af kør-selv-turisterne på den seneste ferie rent faktisk lod den samme chauffør køre i mere end otte timer eller lod den samme chauffør køre hele vejen.

Nordjyderne er duksen i klassen blandt danskerne, der i særklasse taget rådene om chaufførskifte til sig.

Det er nemlig kun 8 procent af nordjyderne, der lader chaufføren sidde bag rattet i mere end otte timer.

- Hvis det er muligt at skifte chauffør undervejs på rejsen, så giver man sig selv de bedste muligheder for at komme sikkert frem. Tung ferietrafik og en frisk chauffør er den bedste kombination.

- Undersøgelsen peger heldigvis på, at næsten halvdelen skifter chauffør minimum hver 3.-5. time, siger Tina Bilstrup Philipsen.

Overnatninger på vej til ferien

Derfor er det også godt, at 2 ud af 3 af kør-selv-turisterne faktisk vælger at tage en overnatning på vej på ferie. På hjemrejsen falder tallet dog til ca. hver anden.

Når turen går hjemad, så er nordjyderne tidligt ude. Faktisk så tidligt, at 8 procent rammer det risikable tidspunkt mellem kl. 3-5. Blandt de øvrige danskere er det kun gennemsnitligt 5 procent, der påbegynder hjemrejsen så tidligt, mens resten gerne strækker ferien lidt længere.

- Når mange overnatter på vej til ferien, så ankommer de udhvilede. På vej hjem så er der færre, der vælger overnatningen. Man vil måske hellere sove ud i sin egen seng., slutter Tina Bilstrup Philipsen.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...