Gå i Det Kongelige Teater i Palads Teatret i Frederikshavn

FREDERIKSHAVN: Se med direkte fra Skuespilhuset på Det Kongelige Teater, når Johannes V. Jensens episke mesterværk Kongens fald opføres for første gang nogensinde på de skrå brædder, og 28. november vises forestillingen i Palads Teatret i Frederikshavn - sendt direkte fra København.

Vi følger Mikkel Thøgersens omflakkende liv fra ung naiv student, til soldat i tjeneste hos Kong Christian II og igen som en gammel mand på sit dødsleje - forrådt af livets brutalitet. Forvent en aften i selskab med de helt store følelser.

Kongens fald kaldes den store danske roman. Johannes V. Jensens episke mesterværk fra 1901 er fortællingen om Danmark og den danske folkesjæl. Kongens fald er en hjørnesten i dansk kultur og identitet. Nu kan den opleves på scenen for første gang nogensinde i et unikt samarbejde mellem Det Kgl. Teater og Aarhus Teater.

Den catalanske iscenesætter Carlus Padrissa sætter Johannes V. Jensens mytiske værk på scenen med en rå sanselighed.

I Padrissas iscenesættelse bliver fortællingen om Mikkel Thøgersen og Kong Christian II til en billedrig, mættet forestilling i Padrissas egen storslåede scenografi. Det bliver en sanselig rejse ind i et liv spændt op mellem uforløst lykke, had, hævn og kærlighed. Vand, jord og blod fremmaner i samspil med musik, video og Jensens sprog i Henrik Szklanys dramatisering af bogens dystre univers. Padrissa forsøger i forestillingen at sætte publikums oplevelse i centrum og lader sprog og fysik mødes i voldsomme billeder og spektakulære momenter af blodig gru og overvældende sensuel skønhed.

Kongens fald udkom som tre små romaner: Forårets død, Den store sommer og Vinteren i 1900-1901. Det var ikke nogen succes fra starten. Romanen savnede en gennemgående handling og flettede fantastik, myter og historisk realisme sammen i ét værk.

Smagløst kaldte man det.

Men med tiden er Kongens fald blevet fremhævet for Jensens sproglige ekvilibrisme med den intense ekspressivitet og portrættet af den danske mentalitet. I dag betragtes den som Johannes V. Jensens mesterværk og er blevet en af dansk litteraturs hovedværker. Johannes V. Jensen modtog i 1944 Nobelprisen i litteratur.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...