Jesper Christiansen fra Sæby har skrevet en bog, så det næsten er, som om man er der selv, når fyret flyttes

Den nye bog ”Fyrtårnet - Historien om Murer-Kjeld og flytningen af Rubjerg Knude Fyr” går tæt på Murer-Kjeld og hans flytning af Rubjerg Knude Fyr. Bogen er skrevet af sæbynitten Jesper Christiansen, som arbejder som journalist ved TV2 Nord.

I efteråret 2019 fulgte både ind- og udland med i murermester Kjeld Pedersens enorme projekt med flytning af fyret ved Rubjerg Knude, som skulle redde fyret fra en trist skæbne i havet.

Aktionen lykkedes, det 750 tons tunge fyr blev på store jernrulleskøjter flyttet i sikkerhed, og mange turister forventes, at lægge turen forbi Rubjerg Knude i den forestående sommer.

I en ny bog, som udkommer mandag d. 11. maj 2020, dokumenteres den enestående mission i tekst og billeder. Journalist Jesper Christiansen har siden det første møde med murermesteren i juli sidste år brugt mange dage ved fyret i al slags vejr i selskab med Kjeld Pedersen og hans folk.

Rubjerg Knudes både barske, blide og ikke mindst betagende natur beskrives også i billeder og tekst i bogen.

I bogen skriver Jesper Christiansen:

- Man kan se det på lang afstand, når man nærmer sig. Rubjerg Knude Fyr. Der står det ude i horisonten, når man drejer ind på vejen og sætter kursen mod Lønstrup. Først fanger øjet den store sandklit for enden af de grønne marker og træer. Herefter det hvide fyr som står alene i sandet. Der er intet omkring det. Kun fyret i den enorme vandrende sandklit. Synet er lige imponerende, hver gang man kommer hertil. Ja, faktisk er det en anelse surrealistisk at se, at der pludselig er så meget gult sand for enden af de grønne marker. Det er dog intet at regne for det betagende syn, som man får, når man kommer hen til fyret. Der er 1,5 kilometer fra parkeringspladsen og op til Rubjerg Knude Fyr, men det er en tur, som er værd at gå. Oplevelsen kan ikke beskrives. Den skal opleves. Det skal opleves, hvordan naturens elementer kan ændre sig på få meter. Der kan være solskin og vindstille på parkeringspladsen, mens der er blæst og sandstorm ved fyret.

For Kjeld Pedersen har Rubjerg Knude Fyr altid stået der, og for ham var det altafgørende at fyret blev reddet. ”Fyrtårnet” sætter også fokus på Kjeld Pedersens helt særlige kærlighedsforhold til det 120 år gamle fyr, for selv om fyret mistede sin funktion som fyr for mere end 50 år siden, så er fyret ikke bare en fyr for Kjeld Pedersen. Det er noget ganske særligt. Således fortæller Kjeld Pedersen i bogen

- Jeg har sagt til min kone, Ulla, at om jeg så skal arbejde gratis, så er jeg ligeglad med det. Bare fyret kommer hen i helle, så jeg har det at kigge på, indtil jeg dør, så er jeg glad, siger Kjeld Pedersen.

At Rubjerg Knude Fyr skulle blive det første fyr i Danmarkshistorien, som blev flyttet, har aldrig ligget i kortene, og slet ikke at det skulle være Kjeld Pedersen, som skulle flytte det.

- Jeg kan ligeså godt sige det, som det er. Jeg har aldrig prøvet at flytte et fyr før, siger Kjeld Pedersen.

Kjeld Pedersens redningsaktion kan i stor grad kobles sammen med nedtagningen af Mårup Kirke for nogle år siden. En opgave som Kjeld Pedersen var ansat til at varetage for Naturstyrelsen. Da Mårup Kirke blev pillet ned, forsvandt et vartegn fra Lønstrup, og det har sat sig dybe spor hos murermesteren fra Lønstrup. Det fortæller han for første gang om i ”Fyrtårnet”.

- Jeg kører aldrig derop mere. Jeg elskede den plet ligeså meget, som jeg elsker fyret, men nu gør det ondt i maven. Den er bare væk, siger Kjeld Pedersen om Mårup Kirke.

Han var med til at pille kirken ned. Kirken var ligesom Rubjerg Knude Fyr et vartegn for området, og oplevelsen med at pille kirken ned gør stadig stort indtryk.

- Det gik galt, da vi væltede den sidste mur, husker han.

Kirkens nordindgang er den sidste del af kirken, som bliver væltet og stenene tilintetgjort.

- Da vi væltede de fik jeg godt nok ondt i maven. Det var ligesom, når nogen dør og lige trækker det sidste suk. Puf. Der døde det der oppe, siger han.

At nedtagningen af Mårup Kirke stadig har så stor en betydning for Kjeld Pedersen, og har været en af de afgørende drivkræfter for, at han for alt i verden ville redde Rubjerg Knude Fyr overraskede Jesper Christiansen.

- Det var først i januar under et af vores sidste interviews, at han åbnede op for følelserne omkring nedtagningen af kirken. Det er så afgørende en detalje for flytteprojektet, at det har fået sit eget kapitel i bogen, siger Jesper Christiansen.

I bogen tegner Jesper Christiansen også et privat portræt af Kjeld Pedersen, og i både Kjeld Pedersens mor og hans hustru Ulla har velvilligt stillet en række private fotos til rådighed, så man får et unikt indblik i den private side af fyrets redningsmand.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...